Aktiespararna

Aktiefonder fortsätter locka spararna

Av Elin Hanspers
10 april 20242 min lästid
Aktiefonder fortsätter se nettoinflöden.
Nysparandet i fonder landade på totalt 6 miljarder kronor i mars. I såväl aktiefonder som långe räntefonder gjordes nettoinsättningar, medan blandfonder och korta räntefonder såg nettouttag.

I mars ökade den samlade fondförmögenheten i Sverige med 379 miljarder kronor och uppgick vid slutet av månaden till rekordhöga 7 662 miljarder. Av den totala fondförmögenheten var 5 226 miljarder placerade i aktiefonder. Hittills i år uppvisar fonder ett nettoinflöde på totalt 23,4 miljarder kronor. För aktiefonder uppgår nettoinsättningarna till 35 miljarder och av detta har närmare 34 miljarder tillfallit globalfonder.

Aktiefonder var också det som lockade mest under mars. Värdet på de flesta av världens aktiemarknader var positiv och värdet på Stockholmsbörsen steg med närmare 6% (inklusive utdelningar). Nettoinflödet i aktiefonder landade på 12,3 miljarder kronor och globalfonder uppvisade nettoinsättningar på hela 15 miljarder.

”Även i mars var riskaptiten påtaglig bland svenska fondsparare. Aktiva sparare har under årets första kvartal i mycket hög utsträckning valt aktiefonder, särskilt globalfonder, för sitt nysparande. Samtidigt har fondförmögenheten i Sverige slagit nya rekord varje månad så här långt i år”, säger Fredrik Hård, ekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

Nettouttag från blandfonder och korta räntefonder

I långa räntefonder sågs nettoinsättningar på 3,3 miljarder kronor under månaden. Hittills i år har långa räntefonder ett sammanlagt nettoinflöde på 10,5 miljarder kronor.

Samtidigt gjordes det under mars nettouttag från blandfonder på 3,5 miljarder kronor och från korta räntefonder på 4,8 miljarder. Hedgefonder hade ett nettoutflöde på 1,1 miljarder.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Fonder

Dela med dig