Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-05

Aktievalet som splittrar proffsen

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 10–11 2019.

Billiga cykliska aktier eller högt värderade defensiva papper. Vad kommer prestera bäst kommande tolv månader? En ny duell inleds.

Den eviga placeringsfrågan är mer aktuell nu än någonsin tidigare. Cykliskt eller defensivt? En till synes enkel fråga som splittrar såväl kapitalförvaltare, analytiker som prognosmakare. Konjunkturläget är osäkert, något som återspeglas i värderingsnivåerna för börsbolagen.

Trenden för globala makroindikatorer pekar rakt ner i källaren, det är inget nytt. När de flesta räknar med ekonomisk tillbakagång förväntas samtidigt centralbanker och politiker leverera motåtgärder. Massiva stimulansåtgärder kan dämpa fallet och göra att en konjunkturell botten – hur artificiell den än må vara – faktiskt närmar sig.

Ska börsen verkligen fortsätta upp om vinsterna ska ned på bred front? Frågetecknen är många och ibland är det svårt att få ihop ekvationen. Ännu svårare är hur man ska resonera kring sina aktieval.

I denna Bull/Bear kommer upplägget att skilja sig från tidigare artiklar. Pessimisten föredrar defensiva pjäser och kommer i denna version att bygga en portfölj som innehåller fem defensiva aktier med stabil intjäning som kan väntas stå pall i sämre tider.

Optimisten däremot, tror uppsidan är högre inom den ifrågasatta verkstadssektorn och kommer därför föreslå en portfölj med fem cykliska aktier. Portföljerna kommer att vara likaviktade och utvecklingen kommer att jämföras om ett år. Som alltid finns nyanser.

Optimisten

Optimisten börjar med att konstatera att många svenska verkstadsbolag är i toppskick.  Efter chockerna vid finans- och eurokrisen år 2008/2009 respektive 2011 har bolagen lärt sig läxan och en helt annan kostnadskostym har arbetats fram. En större rörlig kostnadsdel ger ett helt annat manöverutrymme för att kontrollerat gasa och bromsa.

Dessutom är det få verkstadsbolag som är helt cykliska. Många av bolagen – som Sandvik och Atlas Copco – har en stor och växande eftermarknadsaffär. Det ger en ökad grad av stabilitet, även i ett läge när orderböckerna sviker. Undantag är möjligen Boliden och SSAB. De senaste veckornas makrosiffror, som genomsyrats av oro kring framtiden, är enligt optimisten hänförliga till en tvekan kring handelskriget mellan USA och Kina samt en hård brexit. Vi bör därför inte läsa in alltför mycket i dessa siffror.

Världen är inte på väg att gå under. Optimisten argumenterar för att det finns ett gäng aktier i verkstadssektorn som hör hemma i portföljen kring dagens nedtryckta kursnivåer. För inte ska väl Volvo handlas till p/e 8 på prognosen för 2020 med tanke på allt som vd Martin Lundstedt gjort på kostnadssidan?

Marknaden verkar tro att bolaget är detsamma som det var under den senaste lågkonjunkturen och bortser från de omstruktureringar och kostnadsbesparingar som gjorts internt. Vinsterna kommer inte alls att gå ner så mycket som många verkar tro. Samma resonemang går att applicera på Sandvik.

SKF är visserligen extra känsligt för vad som händer med konjunkturen. I grunden är det trots allt ett fint bolag som kommer gå starkt om nyhetsflödet bara blir aningen mer positivt. Givet den utbredda pessimismen är det åtminstone inte svårt att slå förväntningarna.

Andra aktier som optimisten gillar är Alfa Laval och Trelleborg. Duon hamnar ofta i facket ”cykliskt”, men båda har en intressant affär med stor utvecklingspotential. Optimisten gillar upplägget och ser två högkvalitativa aktier till nedsatt pris.

Pessimisten

Pessimisten är helt oförstående till var riskaptiten från optimisten kommer ifrån. Varningssignalerna för en kall och hård vinter går att hitta överallt. Recessionsrisken är överhängande. Väntar en så kallad björnmarknad (när börsen faller mer än 20 procent från toppen), då finns en stor fallhöjd bland de allra mest konjunkturkänsliga bolagen. Vidare borde det finnas en oro kring nedjusteringar av vinstprognoser än tvärtom. Globala vinstprognoser pekar alltjämt på en vinsttillväxt på 10 procent. Där finns det stort utrymme för nedtrimningar i närtid. Framförallt när makrosiffror fortsätter att komma in i underkant. Med vinster och marginaler som passerat zenit är många aktier dyrare än vad de ger sken av.

Med faktorerna ovan tagna i beaktning finner pessimisten aktier av en defensiv karaktär, i bolag vars intjäning inte påverkas nämnvärt av en lägre tillväxt i ekonomin, som klart mer attraktiva.

Dystra ekonomiska utsikter gör att pessimisten kryper allt närmre sina bästa kompisar i form av trygga Astra Zeneca, AAK, Castellum, Swedish Match och Axfood. Aktier som alla visat sig stå emot en konjunkturell nedgång tämligen väl.

Bolagen har alla en bevisad affärsmodell och där vinstkvaliteten är hög. Då är det okej att betala högre multiplar. I takt med att riskerna kring global konjunktur ökar kommer allt fler inse detta. Således finns även möjligheten till fortsatt multipelexpansion när efterfrågan vida överstiger utbudet på aktierna.

wysiwyg_image

Källa: Aktiespararen nummer 10–11 2019.

wysiwyg_image

Källa: Aktiespararen nummer 10–11 2019.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.