Aktiespararna

Aktie(j)ägare och aktiesamlare

20 april 20203 min lästid
Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 3/4-2020.
Genom historien har människor både jagat och samlat. Översatt till aktiesammanhang är jägarna såklart de som jagar hög avkastning och stora byten. Samlarna är mer försiktiga, långsamma och tar mindre risker.

Valfritt bolag på Spotlight (tidigare Aktietorget) är nog ett jägarbolag medan Castellum och Investor är mer typiska samlarbolag. Och går vi till personer är Fredrik Lundberg ett klassiskt exempel på en aktiesamlare. Lundberg köper för att behålla. Kupongen ynglar av sig till nya köp och perspektivet är värdeskapande för flera generationer framåt.

Den hyfsat välbekanta FIRE-rörelsen (finansiellt oberoende, gå i pension tidigt) har tydliga inslag av samlarmentalitet, man ska ju skrapa ihop en stor hög med pengar som man sedan ska leva på. Tanken är att skörda lite av samlingen varje år och leva i linje med 4-procentsregeln.

Jag vill propagera för att både samlar- och jägarperspektiven behövs på aktiemarknaden. Innan vi köper en aktie är vi alltid en aktiejägare. Men så fort affären är klar och bolaget landat i portföljen är vi i stället en samlare.

Här tror jag det finns en hel del att lära av historien. Individer jagar, och samlar, exempelvis oftast bäst i grupp eftersom olika perspektiv och erfarenheter behövs och man har olika roller. Oavsett om det är ett svårt byte som en vild grizzlybjörn, en kronhjort eller ett lättplockat blåbär nära hemorten så är de ett byte. Och det är smart att konferera med andra i stället för att på chans gå ut i valfri riktning och gissa var de bästa ”jaktmarkerna” finns, oavsett om vi talar om farliga djur eller blåbär.

Och frågan är hur ett modernt jaktlag eller samlarlag ser ut. Vi kan ta olika (i vissa fall tveksamma) forum på Facebook som exempel. Jag vet inte om vissa av de grupperna hade lyckats så bra på savannen. De flesta känner inte varandra, strategierna är spretiga, och är man ens överens om vad man letar efter?

Det är en klar fördel att veta vem man jagar med och vad man jagar efter. Nej, själv tror jag faktiskt mer på mindre och mer sammansvetsade grupper, med olika infallsvinklar, men såklart med input från utomstående. Samlarna är nog generellt lite mer samspelta i mål och strategier, kanske är det försiktighet och kortare steg som är en gemensam nämnare där. Förhoppningsvis kan organisationen Aktiespararna och dess olika aktiviteter vara en naturlig samlingsplats för alla varianter av aktiesparare.

Utan att generalisera alltför vilt tror jag att vi alla har en viss del jägare och samlare i oss. En utdelningsinvesterare är mer av en samlare (eller kanske jordbrukare, nästa steg i människans historia) medan en daytrader definitivt har en klar jägarmentalitet. Det fina är att alla samlades vid lägerelden att alla samlades vid lägerelden (minus någon jägare då och då) hade en historia att berätta och lärdomar och lärdomar att förmedla. För oavsett om man är en oavsett om man är en aktiejägare eller aktiesamlare är man en aktieägare, låt vara för olika lång tid.

Till sist får jag passa på att önska god jakt- och samlingslycka!

Skribent: Gustav Jonsson/Gustavs Aktieblogg.

Dela med dig