Aktiespararna

Aktien är lågt värderad - bra bolag för portföljen i svåra tider

Av Jessika Bouveng
22 maj 20233 min lästid
I veckans avsnitt av podden ”Tillsammans mot miljonen” diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih den krisande fastighetssektorn, inflationen, några aktiecase och även det generella sparandet bland svenskar som nu verkar rasa.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Duon inleder podden med att konstatera att börsen för tillfället handlas sidledes och att det fortfarande råder en hel del volatilitet på marknaden. Vi lämnar även bakom oss en hyfsat stark rapportperiod och blickar framåt mot en period av eventuell recession.

Just oron över framtiden verkar ha påverkat sparandet bland privatpersoner i Sverige. Mohammed Salih kommer med den tråkiga nyheten att sparandet hos den svenska befolkningen rasar. Anledningen är föga förvånande oron över den egna ekonomin och människor väljer därför att minska sina värdeinnehav.

Nibe föll trots fantastisk rapport

Med en något gladare ton tar analytikern istället upp fallet Nibe som tidigare i veckan kom med en stark rapport. Marknaden uppskattade den dock inte och aktien föll 5% under dagen. Anledningen menar Mohammed Salih är de mycket höga förväntningar som marknaden har på bolaget.

I år har aktien dock slagit index och är upp 17%.

“Jag har ägt bolaget ganska länge och kommer att fortsätta göra det”, säger Mohammed Salih.

Aktien är undervärderad

Ett bolag som det däremot gått sämre för är Securitas. Bolaget såg en topp i början av februari och har sedan dess fallit på börsen.

“Där kan man ju undra vad som händer”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Sedan man gjorde ett större förvärv för några år sedan så har bolaget dragit på sig en hel del skuld, något som skadat aktien då det rådde ett klimat där hög skuldsättning inte var speciellt smickrande.

Carl-Henrik Söderberg tycker nu att röken borde ha lagt sig då bolaget efter detta förvärvat bolag som erbjuder lösningar som är mer höglönsamma.

“När det här höglönsamma sidan av företaget blir en allt större del så tror jag att man kommer att kunna växa sina vinster mer än förväntat”, säger han och tycker att Securitas agerar ett stabilt defensivt bolag som kan vara bra att äga under en lågkonjunktur.

Han tillägger att direktavkastningen ligger på ungefär 4%, bolaget är enligt honom lågt värderat samt att bolaget kan växa sina vinster med nästan 10%.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Tillsammans mot miljonen

Dela med dig