Aktiespararna

Aktien är ned 21% - investmentbolagets sämsta investering

Av Jessika Bouveng
12 maj 20232 min lästid
I veckans avsnitt av podden ”Tillsammans mot miljonen” diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih det som vilar på allas läppar just nu - kaoset i SBB. Duon snackar även vad som händer på börsen, inflationssiffror och ett bolag som de menar kan vara investmentbolaget Latours sämsta innehav.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Det är väl ingen som har missat att det stormar kring fastighetsbolaget,småspararfavoriten och den näst mest ägda aktien i Sverige: SBB. Ämnet är en solklar inledning i podden för de båda analytikerna Carl-Henrik Söderberg och Mohammed Salih. Duon konstaterar att det bara ramlar in negativa nyheter om aktien: dåliga rapporter, hög skuldsättning, sänkt kreditbetyg, uppskjutna utdelningar, tillbakadragning av nyemission, och så vidare.

SBBs pågående tumult på marknaden har inte bara skadat den egna aktien utan har även satt resten av branschen i skakning. Varken Mohammed Salih eller Carl-Henrik Söderberg ställer sig speciellt positiva till bolaget.

“Jag personligen kommer nog aldrig köpa det här bolaget igen”, säger Mohammed Salih som också har svårt att tro att ledningen kommer att återfå förtroendet.

Något positivt som kan ur hela den här situationen menar dock Carl-Henrik Söderberg är att detta kan agera en bra läxa för sparare. Hur mycket ska man egentligen lita på en enstaka person och de löften de ger. I detta fall Ilija Batljan.

Soppatorsk på börsen

Duon går sedan vidare och diskuterar det allmänna läget på börsen som inte heller för tillfället ser så lovande ut. Börsen har stängt en del på minus det senaste och vi har även sett en stora ras i bland annat läkemedelsbolaget Sobi. Mohammed Salih ställer sig frågan om sentimentet nu har vänt?

“Det är lite soppatorsk på börsen just nu, trots att vi överlag fick ganska bra rapporter”, instämmer Carl-Henrik Söderberg.

Latours sämsta investering

Duon tar slutligen upp en rapport som Mohammed Salih beskriver som “brutalt dålig”, nämligen Latour-ägda CTEK.

“Detta måste vara en av Latours sämsta investeringar faktiskt”, säger han.

Bolaget spår både lägre omsättning och resultat för det andra kvartalet. Den haltande rapporten gör sig även tydlig på börsen då aktiekursen är ned 21% vid det tillfälle podden spelas in. Bolaget befinner sig i en tuff marknad med hård konkurrens om marknadsandelar.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig