Aktiespararna

Aktien dök på börsen - nu sätter banken köp

Av Jessika Bouveng
21 februari 20231 min lästid
Swedbank har uppdaterat sin Fokusportfölj som är en fokuserad och diversifierad svensk basportfölj. I denna veckas uppdatering väljer banken att plocka in varumärkesbolaget New Wave i portföljen.

New Wave presenterade för cirka två veckor sedan sin rapport för det fjärde kvartalet, en rapport som var mycket stark. Den mottogs dock inte väl av marknaden och aktien dök på Stockholmsbörsen samma dag med 10%. Idag kostar en New Wave aktie cirka 194 kronor.

Så här motiverar banken sitt beslut att plocka in bolaget i portföljen.

“Efter rapporten för det fjärde kvartalet har aktien nu tappat kraftigt, då oron i marknaden tilltagit för att marginalen under 2023 skulle kunna komma att falla ner under det långsiktiga målet på 15 procent. Vi ser dock denna oro som överdriven och prognosticerar en marginal på 16,1 procent 2023-2024e, varvid attraktiva värderingsnivåer nu erhållits efter den nedgång som skett.”

För att skapa utrymme för New Wave väljer Swedbank även att minska vikten med 2 procentenheter vardera i Atlas Copco och Hexagon.

Nedan följer hela Swedbanks Fokusportfölj. Banken har köprekommendation på samtliga aktier förutom AstraZeneca och Nibe, där man har kvar sin behåll-stämpel.

Verkstad:
ABB, Assa Abloy, Atlas Copco, Lindab, Munters, Nibe, Sandvik, Securitas

Konsument:
New Wave

Hälsovård:
AstraZeneca

Bank/Finans:
Investor, Nordea, Svenska Handelsbanken

Fastigheter/Bygg
Balder

Telekom/IT
Hexagon

LÄS MERBanken: Fem utländska aktier att ha i portföljen

LÄS MERBolagen med störst aktieutdelning 2023

Aktietips

Dela med dig