Aktiespararna

Aktien får sänkt rekommendation av banken - backar på börsen

Av Jessika Bouveng
26 juni 20241 min lästid
I en ny analys skriver Handelsbanken under onsdagen att man väljer att sänka sin långsiktiga rekommendation för djurhälsobolaget Swedencare till underperform.

För 2024 och 2025 har Handelsbanken sänkt sina vinstprognoser med 2-3%.

"Vi menar att de optimistiska utsikterna till stor del avspeglas i marknadens prognoser, då aktien handlas till höga multiplar", skriver Handelsbanken.

Swedencare släpper rapport den 25 juli och banken väntar sig en organisk tillväxt om 15% och prognosen är i linje med ledningens guidning. Prognosen för ebitda ligger på 162 miljoner kronor, vilket är 3% lägre än konsensus.

"Även om förvärv kan innebära en uppsida jämfört med våra prognoser, ligger våra prognoser under såväl bolagets ambitiösa mål som konsensusprognosen för 2026. Framförallt tror vi det blir tufft att genomföra den aggressiva marginalexpansionen som krävs för att nå marginalmålet om drygt 30 procents ebitda-marginal (vi räknar med 24,8 procent i år), i synnerhet mot bakgrund av allt tuffare konkurrens", skriver storbanken.

Aktien handlas ned

Den korta rekommendationen behåll upprepas och riktkursen på tre år ligger på 68 kronor. Aktien handlas ned något under onsdagens inledande handel.

LÄS MER: Veckans aktie: Köpläge i växande it-konsulten

LÄS MER: Här är dagens aktierekommendationer

SwedencareMedia och analyshus

Dela med dig