Aktiespararna

Aktien har rusat på börsen - men analytikern tvekar

4 maj 20233 min lästid
Aktien rusade på rapport och är uppe 30% på en månad - men mycket talar emot.

I veckans avsnitt av podden ”Tillsammans mot miljonen” diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih bland annat bolaget som rusade på rapport och där det nu ryktas om uppköp, den hittills starka rapportsäsongen och hur det gått för småspararfavoriterna det senaste.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Analytikerduon inleder podden som vanligt med att ta tempen på börsen. Mohammed Salih säger att vid inspelningen av podden så är börsen nere och att det för tillfället är ganska tungrott. Han ställer sig frågan om vi nått någon slags topp nu eller kan big tech framöver dra upp börsen ytterligare.

De går sedan vidare med att diskutera den pågående rapportsäsongen som visat sig vara väldigt stark.

Vinsterna för bolagen har varit bättre än väntat, likaså försäljningen. Trots att vi överlag tagit del av ganska bra rapporter så har dock investerare visat sig reagera ganska ljummet. Mohammed Salih ger några möjliga förklaringar i podden.

“Är det för att vi tar ut en bitterhet i förväg och för att man är rädd att det nu kommer att skita sig ordentligt under nästkommande kvartal?”

Duon ställer sig återigen frågan: är detta lugnet före stormen?

Aktien rusade - men analytikern avvaktar

Duon tar även några minuter för att zooma in på ett av de bolag som har rapporterat, nämligen Electrolux.

Bolaget redovisade böckerna för det första kvartalet i fredags. Aktien steg 10% på rapport och är sammanlagt upp 30% på en månad. Är det en revansch vi ser här? Carl-Henrik Söderberg kan konstatera att det i alla fall verkar som att man är på banan igen för att se någon typ av vinst återhämtning.

Dock ser han en hel del röda flaggor.

“Det här är ett bolag som har haft det kämpigt länge. Kollar man kursgrafen några år tillbaka så har den varit ganska jobbig att äga. Jag vet inte om man blir supersugen på att köpa nu. Den stiger dessutom ganska mycket på budrykten.”

Carl-Henrik Söderberg ser andra negativa faktorer för bolaget just nu. Prispress på marknaden som möter en svag efterfrågan inom hela sektorn, pressade vinster och på det har Electrolux en hög skuldsättning. Något som man inte vill ha i den tid vi lever i nu med mycket höga räntor.

“Olustigt” säger analytikern slutligen.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Tillsammans mot miljonen

Dela med dig