Aktiespararna

Aktien kollapsade i går - bankerna: Köp i raset

Av Eric Emanuelsson
25 maj 20233 min lästid
Minus 45% på en dag och en ny aktiekurs på nästan 23 kronor. Embracers börskollaps under onsdagen lär gå till historien. Nu slaktar bankerna sina riktkurser för småspararfavoriten – men flera har kvar sina köpstämplar och en av dem ser en uppsida på nästan 100% från dagens nivå.

Det var ingen rolig dag för Embracer under onsdagen. Bolaget lämnade en dålig kvartalsrapport och meddelade samtidigt att ett kommande samarbete, som skulle innebära miljardintäkter under flera år, inte blir av. Något som resulterade i att bolaget fick skriva ned sin resultatprognos för 2023/24 rejält.

Bolagets vd Lars Wingefors beskrev beskedet som ”oväntat” och marknadens reaktion lät inte vänta på sig.

Aktien slaktades under onsdagen och när börsen väl stängde hade den rasat drygt 45% - från 40 kronor till 22,76 kronor.

Har kvar sina köpstämplar på Embracer

Under onsdagsmorgonen har flera banker och analyshus justerat sina riktkurser för den populära aktien.

Och det är rejäla sänkningar som presenteras.

SEB sänker riktkursen från 70 kronor till 35 kronor, men upprepar köp.

Deutsche Bank sänker riktkursen från 65 kronor till 40 kronor, men upprepar köp.

Swedbanks analyshus Kepler Cheuvreux sänker riktkursen från 82 kronor till 44 kronor, men upprepar köp.

Nordea sänker riktkursen från 64 kronor till 39 kronor, men upprepar köp.

Bankerna anser alltså att det är ett bra köpläge efter onsdagens ras, och tittar man på SEB och Swedbank så ser de nu en uppsida på 53 respektive 93 %.

Kepler Cheuvreux skriver i en ny analys att:

”Aven om den senaste utvecklingen är oroande finns det en stark grund i bolagets värdefulla IP-portfölj och flera förstklassiga studior. Dessutom fick första kvartalet en bra start med Dead Island 2. De viktigaste frågorna som företaget behöver ta itu med är kostnadsstrukturen och kapitalallokeringen. Att söka nya partnerskap för att minska kapitalkostnaderna och att minska eller avyttra svagare delar av koncernen skulle enligt vår mening vara en potentiell katalysator, men det krävs tålamod eftersom ledtiderna är långa”.

Handelsbanken: Tror Embracer kan studsa upp

Även Handelsbanken har kvar sin köpstämpel på Embracer. Under torsdagen kom banken med en ny uppdatering av Fokuslistan, en lista där de samlar sina favoritaktier i respektive sektor.

Och banken väljer att ha kvar Embracer och skriver som motivering:

”Aktiekursen för Embracer föll dramatiskt i samband med ledningens besked om att motparten drar sig ur ett samarbetsavtal värt 2 miljarder dollar över sex år, där man tidigare fått ett muntligt åtagande. Utöver detta avslöjade rapporten för det fjärde kvartalet ett negativt fritt kassaflöde för räkenskapsåret, vilket ytterligare försvagade investerarnas förtroende. Vi menar dock att allt inte är nattsvart och tror att aktien kan studsa upp från nedpressade nivåer. De totala kostnaderna faller sekventiellt, antalet utvecklingsprojekt minskade för det andra kvartalet i rad och fokus mot etablerade titlar samt kassaflödesgenerering låter som kloka prioriteringar.”

Handelsbanken avslutar med att skriva att aktien är "mycket attraktivt värderad" och har köp-stämpel på tre månaders sikt och Outperform på tre års sikt.

Under torsdagsmorgonen är Embracer-aktien upp nästan 2%.

Dela med dig