Aktiespararna

Aktien tappade rejält i går - banken ser bra köpläge

Av Eric Emanuelsson
22 augusti 20232 min lästid
Robin Boheman är vd för Instalco. .
Swedbank tycker att det råder köpläge i Instalco efter bolagets Q2-rapport. Aktien backade 10% i den inledande handeln under tisdagen men repade sig sedan något och stängde på minus drygt 5%. Swedbank ser en uppsida på cirka 55% från nuvarande aktiekurs.

Instalco kom med sin Q2-rapport under tisdagsmorgonen och bolaget redovisar både en ökande omsättning och rörelsevinst under andra kvartalet jämfört med samma period året innan.

Den organiska tillväxten och vinst per aktie var dock svagare än förväntningarna och aktien handlades ned av marknaden. Efter 40 minuters handeln på Stockholmsbörsen var aktien ned cirka 10%.

Aktien repade sig dock något under dagen och stängde på minus drygt 5%.

Kvar köp - förutspådde inte ett sånt stor börsfall

I en snabbanalys från Swedbank konstaterar banken att man har kvar sin köpstämpel och riktkurs på 57 kronor. Det ger en potentiell uppsida på cirka 55% från dagens aktiekurs.

Man förutspådde också att aktien skulle tappa mellan 1-2% på börsen under tisdagen - inte drygt 5% som nu blev fallet.

Banken konstaterar vidare i sin analys att både Instalcos nettoomsättning och justerad ebita kom in över bankens förväntningar.

Den organiska försäljningstillväxten landade dock på 5,5%, vilket som sagt var lägre än Swedbanks prognos på 9,5%.

Även Börsveckan har köp på Instalco

Nettovinsten kom in 16% under Swedbanks prognos.

Swedbank tar också upp de förvärv som Instalco har gjort under det andra kvartalet.

"Ytterligare två förvärv gjordes under kvartalet (92 miljoner kronor) och vd:n skriver att det fortsatta fokuset ligger på att förvärva fler kvalitetsbolag under resten av året men också att konsolidera förvärven som gjorts under de senaste två kvartalen".

Så sent som i måndags fanns Instalco också med på tidningen Börsveckans lista över aktier som man ser köpläge i just nu.

Tidningen skrev att värderingen var allt för låg och höjde sitt råd till köp.

InstalcoMedia och analyshus

Dela med dig