Aktiespararna

Efter budet – aktien rusar

Av Redaktionen
31 oktober 20184 min lästid

Stockholmsbörsen byggde vidare på tisdagens uppgång och fortsatte, i likhet med den allmänna utvecklingen globalt, återhämtningen efter den senaste tidens korrigering.

Mest omsatta aktie var Sobi, som föll efter sin rapport. Bettingsektorn lyfte däremot rejält efter att William Hill lagt ett bud på MRG, samtidigt som Cherry levererade en rapport som överträffade analytikers förväntningar.

Strax efter klockan 13 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 1,4 procent till nivån 1.538. Aktier för 8,1 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen.

I Europa handlades de ledande börsindexen upp 1,3-2,0 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi föll 14 procent under livlig handel. Bolaget höjde förvisso sin intäktsprognos för 2018 till 8,9-9,0 miljarder kronor, men lyckades inte överträffa marknadens förväntningar som låg på 9,1 miljarder kronor. Bolaget justerade även ned prognosen för rörelseresultatet, om än marginellt, till 3,4-3,5 miljarder, vilket var i linje med marknadens förväntningarna på 3,5 miljarder.

"Det här är en överreaktion, vi trodde att aktien skulle gå ned några procent men inte så här mycket. Rörelseprognosen för helåret ska inte ses som en sänkning, utan som en höjning nu när kostnaderna för emapalumab ingår med 200 miljoner kronor", säger Peter Östling, analytiker på Pareto.

Gamblingsektorn gick starkt efter att det brittiska bettingbolaget William Hill före börsöppning lagt ett bud på MRG om 69 kronor per aktie. MRG-aktien rusade 47,6 procent till 68:58 kronor.

Budet sker mot bakgrund av att flera bettingaktier har haft det tufft på börsen under de senaste månaderna, däribland Leo Vegas och Kindred som båda steg på onsdagen. Leo Vegas ökade 15 procent och Kindred gick upp med 2,3 procent.

I samma sektor gick Cherry upp 11 procent efter att bolaget redovisat ett ebitda-resultat på 258 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2018 (112), vilket var klart över Infront Datas snittestimat på 192 miljoner.

I storbolagsindexet OMXS 30 återhämtade sig SCA med 2,1 procent, efter att aktien backat drygt 2 procent på tisdagen trots en kvartalsrapport som fick klart godkänt av analytiker.

På onsdagen höjde eller upprepade flera analytiker rekommendationerna för SCA:s aktie, däribland Pareto Securities som höjde både rekommendation och riktkurs för aktien.

Andra vinnare bland storbolagen var Electrolux, där Investor meddelat att det har utökat sitt innehav, och en rad andra cykliska bolag, exempelvis Atlas Copco. Ericsson och de defensiva teleoperatörerna Tele 2 och Telia gick mot strömmen och backade upp till 0,8 procent.

Astra Zeneca handlades upp 1,9 procent. Vd:n Pascal Soriot sade i en intervju med SvD Näringsliv att bolagets rapport för det tredje kvartalet, som väntas nästa vecka, är att betrakta som en "milstolpe". Bolagets nya produkter tar fart, Kina går mycket bra och nya kvartalsrapporten kommer visa på en tydlig tillväxt, menar vd:n

Industrikoncernen Trelleborg levererade ett justerat rörelseresultat om 1.133 miljoner kronor, 5 procent över snittet i Infront Datas prognossammanställning. Bolaget varnar dock för förluster inom affärsområdet Offshore & Construction även under det fjärde kvartalet. Aktien steg drygt 4 procent.

CTT rusade 13 procent. Tredje kvartalets omsättning och resultat var de hittills bästa för ett kvartal för CTT och bolaget guidar för ännu högre omsättningsnivå det fjärde kvartalet.

Dela med dig