Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-02

Aktier inom hållbarhet

wysiwyg_image

Klimatsmarta aktier att satsa på kan vara en god väg för avkastningen och för samvetet men vilka aktier är hållbara? Mohammed Salih tar oss igenom några sektorer och bolag.

I samband med planetens klimatutmaningar har världens ledare samlats i Glasgow för att diskutera åtgärder - COP26 som drog i gång i söndags. En stor diskussion är att minska vår konsumtion av fossila bränslen men även avskogning och flera andra punkter står på agendan. 

Pengar och investeringar styr åt vilka håll våra satsningar görs och miljön påverkas, men vilka bolag är hållbara?

wysiwyg_image

Mohammed Salih tar oss igenom några.

Vi börjar med ett alternativ för energi – vindkraft som det danska bolaget Vestas Wind System har en ledande position inom.

– Det har etablerat sig väl på marknaden, och med sina stabila kassaflöden är de hetast inom vindkraft, säger han, till SvD.   

wysiwyg_image

På samma energitema finner vi också Soltech Energy – som grundades i Stockholm, på Kungliga Tekniska Högskolan. Ett företag som utvecklar, säljer och installerar solceller till företag och privatpersoner. De kan bidra till en bättre miljö menar Mohammed.

– Dessutom är solcellerna estetiskt snygga också.

Han vill dock höja ett varningens finger för tillväxtbolag

– Det är bolag inom förnybar energi vilket innebär en högre risk, så mitt råd blir att sprida ut riskerna och investera i många olika branscher.

wysiwyg_image

Att återvinna genom att panta

Återvinning är också snällare mot miljön än att nyproducera – norska Tomra innehar en ledande position för pantstationer.

En typisk hållbar aktie med motiverad värdering, enligt Mohammed Salih.

– Den är högt värderad men förtjänar att vara det, uppger han för SvD.  

wysiwyg_image

Elektrifieringen av drivmedel

För att lämna fossila bränslen är personbilproducenterna mitt i en stor omställning till elektricitet som drivmedel.

Helelektriska producenter har dykt upp som Tesla och Polestar men även högaktuella Volvo Cars noterades nyligen på börsen.

Det är dock AB Volvo (Lastvagnar) som sedan tidigare är noterade på börsen som Mohammed Salih vill framhäva, de har fått en order på 100 el-lastbilar, som det danska rederi- och fraktbolaget DFDS, beställde tidigare i höstas.

– Med det kan Volvo visa att de kan ställa om sin verksamhet och bli en aktör att lita på i framtiden, säger han.

För marknadsledande och populära elbilsbolaget Tesla menar han att det är ett bra bolag fats med en otroligt hög värdering.

Värderingen är enligt Di 1200 miljarder dollar, högst bland alla sina konkurrenter.

wysiwyg_image

Hållbart stål?

Flera industribolag behöver genomföra stora förändringar för att ställa om och bli klimatsmarta, något de behöver göra för att vara relevanta i framtiden, menar Mohammed Salih.  

Ett bolag som kommit en bit på vägen är stålbolaget SSAB som genom forskning har arbetat för att ta fram fossilfritt stål.

– De har forskat om stål i miljöns anda, och 2026 ska de lansera sitt fossilfria stål, säger han.

Bolag att undvika

Enskilda sparare som vill vara miljömedvetna och vill bidra till ett bättre klimat bör undvika att sätta sina pengar i olje- och naturgasbolag, främst för deras illvilja att förändras och ställa om.

– Deras verksamhet är så lukrativ och drar in miljardbelopp. Därför tar de inga aktiva beslut att ställa om för att bli mer klimatvänliga.

Författare Jakob Palmgren