Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-08

Här är intressanta aktier

wysiwyg_image

NHL-klubbarna Buffalo Sabres och Tampa Bay Lightning möts i två seriematcher – i Stockholm. Här är aktier som kan passa som handen i handsken för ishockeyintresserade.

Ishockey är en av de klart största sporterna i Sverige och många invånare följer såväl det framgångsrika landslaget som inhemska ligorna SHL och Hockeyallsvenskan och NHL med glatt intresse.

I helgen visar två lag från världens bästa liga i Nordamerika upp sig för svenskarna. Buffalo Sabres och Tampa Bay Lightning drabbar samman i Globen i ett viktigt dubbelmöte av seriekaraktär.

NHL Global Series, som fenomenet kallas när lag reser över Atlanten för att spela utanför sin ordinarie kontinent och som även arrangerats i Finland, Tyskland, Tjeckien och Schweiz tidigare i år, återkommer till Sverige för sjunde gången i historien.

Det är inte ovanligt att personer som följer ishockey även intresserar sig för ekonomibranschen och sparar i aktier med glädje.

Det finns ett antal bolag på såväl Stockholmsbörsen som på aktiemarknaderna i Nordamerika som har exponering mot sporten i olika form.

Svenska bidrag

Nent (Nordic Entertainment Group) har en riktig kassako i Viaplay och har säkrat rättigheterna till NHL, KHL, som utgår från Ryssland och anses vara världens näst bästa liga, och Europaturneringen Champions Hockey League i flera år framåt.

Telia kommer, förutsatt att förvärvet av Bonniers tv-verksamhet går igenom, att komma åt rättigheterna till SHL och Hockeyallsvenskan. Bolaget har sedan tidigare rättigheterna till finländska Liiga i Finland.

Spelbolaget Betsson är huvudsponsor till SHL och erbjuder, precis likt Kindred och andra aktörer, möjligheten att spela på hockeymatcher.

Gamingbolaget MTG, som nyligen knoppats av från Nent, kan dra nytta av den växande e-sportstrenden. Det är inte omöjligt att succéartade Eallsvenskan följs upp av ett ”ESHL”. AIK Hockey var först av elitishockeyklubbarna att starta ett eget lag inom e-sport.

För den mer riskvillige finns det möjlighet att investera i betydligt mindre, oetablerade bolag som Polarcool och Gold Town Games.

De förstnämnda sysslar med medicinteknik, med fokus på huvudskador inom idrott, och har bland annat tagit fram en kyllösning som ska lindra skadan efter en hjärnskakning. Två system var har redan sålts in till samtliga SHL-klubbar och våld mot huvudet är ett stort problem inom ishockeyn.

Gold Town Games, från ishockeyfästet Skellefteå, har över en miljon nedladdningar av sitt populära spel ”World Hockey Manager” och fick nyligen självaste Wayne Gretzky som ambassadör.

Även hjälmbolaget Mips har nyligen gjort entré på hockeymarknaden.

”It’s in the game”

I Nordamerika är bland annat Livenation, som äger globalt etablerade Ticketmaster.com och skött försäljningen av NHL-biljetter till arrangemanget i Stockholm, noterat.

Holdingbolaget Madison Square Garden är också listat. I arenan med bolagets namn i New York spelar inte minst Henrik Lundqvists New York Rangers.

Det bolag som allra främst kan relatera till är dock EA (Electronic Arts) som ligger bakom den omåttliga omtyckta NHL-serien. ”It’s in the game” är en fras som satt sig världen över och NHL har på senare tid aviserat att en större satsning på e-sport är att vänta.

Sportklädesjättar som Nike och Adidas, dessutom i sällskap av andra aktörer, exponeras mot ishockey genom att äga märken som CMC och Bauer som levererar utrustningen till spelarna som är hemmahörande på högsta nivå.

Naturligtvis går det att hitta fler exempel på bolag som drar nytta av ishockeyns utveckling. Varför inte titta i kioskerna i arenan var produkterna kommer ifrån? I Sverige är det inte ovanligt att flera av Cloettas varumärken, så som Polly, Gott och Blandat och Kexchoklad, säljer som smör i samband med matcherna.

Svensktätt på isen

I matcherna mellan Buffalo Sabres och Tampa Bay Lightning kan publiken få se så många som sju hemmaspelare i Globen.

I Buffalo återfinns målvakten Linus Ullmark, stjärnskottet Rasmus Dahlin, backkollegan Lawrence Pilut och forwardarna Marcus Johansson, Victor Olofsson och Johan Larsson. Victor Hedman är en ytterst viktig back i Tampa Bay.

Matcherna spelas på fredag och lördag inför vad som väntas bli utsålda läktare. Livenation har tagit bra betalt för biljetterna som kostar allt från 545 till 2 375 kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.