Aktiespararna

Aktierna som stiger och faller

Av Redaktionen
5 november 20183 min lästid

Stockholmsbörsen har inlett veckan med svagt fallande kurser i stillsam och nyhetsfattig handel. Rapportsäsongen har gått in i en lugnare fas och blickarna har åter vänts mot världspolitiken och utvecklingen i den pågående handelsstriden mellan USA och Kina. I Stockholm sågs defensiva bolag stiga, däribland telekombolagen. Merparten av OMXS30-bolagen var annars på minus.

Vid 13.45-tiden hade OMXS30 tappat 0,5 procent till nivån. 1.544. Aktier till ett värde av 6,8 miljarder hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

I Europa noterades ledande börser till oförändrade nivåer. Råvarupriserna sjönk där såväl olja som merparten av metallpriser handlades lägre.

Bland OMXS30-aktierna tappade Kinnevik mest med 4,2 procent och Hexagon tätt efter sjönk med 3,4 procent. Tele2 och Telia noterades i topp. Sammanslagningen mellan Tele2 och Com Hem har godkänts av bolagsverket. Tele2 var upp 4,0 procent. Telia steg 1,5 procent följt av Astra Zeneca som steg 1,1 procent. Senare i veckan, närmare bestämt på torsdag kommer läkemedelsbolaget med sin kvartalsrapport.

Storbankerna gick åt olika håll. Årets stresstest, gjorda enligt Finansinspektionens regler, visar enligt storbankernas egna kommentarer på styrka. Nordea steg med 1,1 procent medan SHB tappade 0,6 procent.

Tyngde i OMXS30 gjorde Volvo. Bolaget har fått en större order på bussar till Latinamerika. Samtidigt visade orderingång för lastbilar i Nordamerika på fortsatt höga nivåer. Trots allt föll aktien med 2,2 procent, i hög omsättning.

Rapportsäsongen har gått in i en ny fas där de mindre bolagen nu står på kö för att rapportera. Scandi Standard var ett av få bolag som rapporterade på måndagen. Kycklingbolaget stärktes med 2,0 procent. Rapporten visade att det justerade rörelseresultatet ökade med 19 procent under det tredje kvartalet, jämfört med ifjol.

Nedåt var det för medicinteknikbolaget Raysearch som tappade 4,9 procent. Analyshuset Pareto konstaterar i en kommentar att bolaget haft få order under det tredje kvartalet.

Spelutvecklaren Starbreeze tappade 2,5 procent. Bolaget släpper spelet Overkills The Walking Dead på tisdag till PC.

Bland förlorarna fanns även Hoist. Aktien har fått en sänkt rekommendation av Morgan Stanley, till undervikt från tidigare övervikt, och riktkursen sänktes samtidigt till 73:70 kronor från 98:40. Aktien tappade 6,7 procent till 68.80 kronor.

Dagens raket under måndagen var Spotlightlistade Eurocine som siktar på att välja ut 3-4 vaccinkandidater under första halvåret 2019. Aktien rusade med 87 procent. Bolaget avbröt nyligen utveckling av influensavaccinet Immunose Flu och föll kraftigt i samband med detta.

Medicinteknikbolaget Immunovia steg med 0,9 procent. Börsveckan gav en köprekommendation i aktien. Även Kindred och Sobi stämplades med köp. Dessa gick åt olika håll. Kindred sjönk svagt med 0,9 procent. och Sobi steg med 1,1 procent.

Dela med dig