Aktiespararna

Aktierna att köpa och undvika efter rapporterna

Av Redaktionen
9 februari 20247 min lästid
Eric Emanuelsson och Robert Andersson går igenom flera intressanta rapporter.
I veckans avsnitt av Aktiepodden pratar Aktiespararnas redaktionschef Eric Emanuelsson och analytiker Robert Andersson bland annat om rapportsäsongen och de aktier där det är köpläge.

I veckans poddavsnitt påpekar Aktiespararnas Robert Andersson att 51 rapporterande bolag har slagit förväntningarna medan 47 har kommit in lägre än väntat. Dock har kursreaktionerna generellt sett varit klart positiva. Även de som kommit in lite under förväntan har sett en positiv kursreaktion, vilket han pekar på tyder på en snäll marknad. Dessutom har analytikerna skruvat ned sina förväntningar på vinsterna för nästa kvartal.

”Nedskruvade förväntningar på framtida vinster brukar ha påverkan på aktiekurserna men just nu är marknaden väldigt förlåtande”, säger Robert Andersson.

Handelsbanken

Vad gäller Handelsbanken satte Aktiespararna nyligen köp på aktien och rekommendationen upprepades efter rapporten.

”Det som var starkt i Handelsbanken var bland annat att man hade lägre kostnader än förväntat så det var väl överraskande och bidrog mycket till det bättre resultatet. Sedan är det jätteimponerande med 0,00% kreditförluster och 0,01% kreditförluster på helåret”, säger Robert Andersson.

Han säger att bankernas Q4-rapporter var väldigt starka, men att han tidigare har varnat för att även om det är rekordresultat nu så kommer det se svagare ut längre fram. Dock kommer även rapporterna för Q1 och Q2 att se starka ut.

”Det går inte från 100 till 0”, säger han.

Mips

Vad gäller Mips steg aktien på rapportdagen men Robert Andersson tycker att det ser svagt ut. Omsättningen kom in på -15% på väldigt enkla jämförelsetal, påpekar han.

”De har kanonprodukter, men det hjälper ju inte när det går så här dåligt. Nu så rapporterar man i Q4 och då har man kommit igenom mer än ett år som har varit supersvagt och då tänker man att nu kanske vi kan börja växa på från den här väldigt låga nivån men icke”, säger han och fortsätter:

”Bolaget gör ju allt desperat för att försöka hålla intresset uppe så de ska dela ut 249% av årets resultat. Indirekt så lånar man ju pengar för att dela ut och det låter ju som en hållbar strategi – eller inte.”

Han pekar på att trots att det är ett fantastiskt fint svenskt bolag så känner han sig inte sugen att köpa aktien.

”Konsensusestimaten är redan ganska offensiva. Man ska växa 43% i år, 28% året efter och 48% året efter det och med allt det här fantastiska så har vi på 2026 P/E 30 nej det är inget som lockar fast det är ett fantastiskt bolag.”

New Wave

New Wave, som även ligger med i Aktiespararnas Korta portfölj, fick tummen upp av marknaden och klättrade tvåsiffrigt efter rapporten.

Robert Andersson påpekar att det var en positiv överraskning, men att det inte var någon extraordinär rapport. Omsättningen och vinsten var lite under förväntan.

Dock är alla investerare fokuserade på marginalutvecklingen i det korta perspektivet. New Wave har ju haft en helt otrolig marginalexpansion och investerarna har enligt Robert Andersson varit lite oroliga för om detta verkligen är hållbart.

”Det är ett styrketecken att de presenterar 19% marginal trots den fallande omsättningen”, säger han och påpekar att vd Torsten Jansson också flaggar för att se över marginalmålet.

”Aktien ser fortfarande inte superdyr ut utan det är väl ungefär P/E 10-11. Det ser fortfarande intressant ut”, säger han.

H&M

H&M sjönk rejält på rapportdagen. Bolaget rapporterade ett sämre rörelseresultat och en sämre rörelsemarginal relativt analytikernas prognoser samtidigt som vd, Helena Helmersson, avgick på dagen.

Aktiespararnas Cristofer Andersson kommenterade rapporten under rapportdagen och sade att det var illavarslande att vd-avgången kom så snabbt och plötsligt.

Robert Andersson pekar på att H&M gick jättebra 2023 men att mycket av den kursuppgången relaterar till att Helena Helmersson var duktig på att sälja in marginalmålet om 10% för 2024. Nu slutar hon samtidigt som det finns tvivel angående marginalmålet.

”Jag tror att den här aktien kan ta mer stryk. Men det får vi se”, säger han.

Electrolux

Electrolux kom med en vinstvarning tidigare i januari men aktien föll ändå på rapporten, då man guidade för ett svagare 2024.

Bolaget har framförallt problem med Nordamerika där man redovisade en miljardförlust. Eric Emanuelsson påpekar att Electrolux länge varit ett sorgebarn.

”Det ser mörkt ut och syns ingen vändning inom en snar framtid”, säger han.

Securitas

Securitas är det största innehavet i Korta portföljen och Robert Andersson menar att rapporten på det stora hela var stabil, med en försäljning som kanske kom in lite svagare än väntat, en fortsatt stark organisk tillväxt och en marginalutveckling som fortsätter på den inslagna vägen. En viktig aspekt är att marknaden har oroat sig för skuldsättningen efter Stanley Security-förvärvet men att nettoskulden i relation till ebitda sjönk till 2,7x, vilket var under målet på 3,0x.

”Starkt tycker jag och ser ändå lite fortsatt potential”, säger Robert Andersson.

De har ett mål om 8% rörelsemarginal 2025 i slutet av 2025. Nu ligger man på 6,8% och 7-8% i organisk tillväxt.

"Kan man fortsätta med bara några procents organisk tillväxt och få marginalerna mot det här målet då finns det nog gaska god kurspotential även framöver", säger Robert Andersson.

Volvo

Eric Emanuelsson pekar på att kursreaktionerna på verkstadsrapporterna inte varit mycket att hänga i granen, framförallt för att många bolag flaggade för lite sämre utsikter det här året.

Volvo hade ett rekordår 2023. Man omsatte mer än 500 miljarder kronor och kom med den största utdelningen i svensk bolagshistoria. Nu sänkte dock bolaget sin prognos för den europeiska marknaden och lastbilsförsäljningen väntas minska både där och i Nordamerika, däremot väntas den stiga i Brasilien, Indien och Kina. Totalt kommer omsättningen minska med 10% men det är redan inprisat i aktien.

”Vi tittar på värderingen och landar i ett P/E 12 för 2024 och det anser inte vi är särskilt dyrt för ett sånt kvalitetsbolag som Volvo”, säger Eric Emanuelsson, och fortsätter:

”Jan Lindroth sammanfattar det med att Volvo fortfarande är ett av de mest intressanta OMXS30-bolagen och har en bra förmåga att anpassa sig och hålla i marginalerna även i nedgångar.”

Vill du lyssna på mer om rapportsäsongen och intressanta diskussioner? Lyssna då på senaste avsnittet här.

LÄS MER: Illavarslande att detta sker så snabbt och plötsligt

LÄS MER: En av de mest attraktiva aktierna bland storbolagen

Aktiepodden

Dela med dig