Aktiespararna

Aktierna bakom Vreeswijks börssuccé

Av David Flatbacke-Karlsson
31 augusti 20173 min lästid

Ikoniske Cornelis Vreeswijks stipendie utmanar Polarpriset om att vara Sveriges största musikpris.
Här är de lyckade aktieinvesteringarna bakom framgången.
– Vi trodde inte i vår vildaste fantasi att det skulle bli så här, säger förvaltaren Anders Pethrus.

Cornelis Vreeswijk blev knappast ett med svenska folket för sitt ekonomiska sinne.

Snarare genom sin musikaliska talang och karaktäristiska låttexter.

Nu, 30 år efter sin död, har hans låtskatt förvandlats till en aktieförmögenhet.

Färgstark personlighet – inte lika stabil ekonomi

Många känner garanterat igen Cornelis Vreeswijk. Den färgstarke artisten fångade svenskarnas hjärtan genom låtar som ”Somliga går med trasiga skor”, ”Sommarkort” och ”Brev från kolonien”. 1987 avled Cornelis Vreeswijk, 50 år gammal.

Cornelis Vreeswijks ekonomi var knappast i bästa skick. Han var hårt skuldsatt när han avled. Anders Pethrus, som var hans advokat och övervakare under de sista åren i livet, var och bestämde vad som skulle ske med sångarens sista slantar den dag han somnade in.

– Vi spånade fram ett testamente och vi trodde att vi skulle kunna dela ut 15 000 kronor om året. Vilket också var vad vi gjorde första gången, men andra året var det 40 000 kronor och tredje året 100 000 kronor. Sedan har det varit 500 000 kronor de senaste åren, säger Anders Pethrus, som i dag är Cornelisstiftelsens förvaltare, till Mitt i, och fortsätter:

– Samlingsskivan Den flygande holländaren som kom ut 1988 där andra artister tolkar hans låtar har dragit in miljoners miljoner till stiftelsen.

Anledningarna bakom framgången

Den 26 augusti fick musikprofilen Svante Thuresson motta Cornelisstipendiet på Rival på Södermalm. Prissumman? Hisnande 750 000 kronor. Lyckade investeringar och uppgångar på börsen har inneburit att stiftelsen nu har omkring 50 miljoner kronor i sin kassa.

– Det är placeringar i svenska bolag, som Sandvik och Volvo. Vi spekulerar inte. Samtidigt har utdelningen gått upp från tre till fyra kronor per aktie i vissa fall och det blir en hel del i sammanhanget, säger Anders Pethrus.

Närmar sig Polarpriset

Stiftelsen tog tillfället i akt att höja beloppet i samband med det år, 2017, som Cornelis Vreeswijk skulle ha fyllt 80 år. 80 procent av den årliga avkastningen är tänkt att gå till stipendiet i framtiden. Det finns inget tak kring vad summan kan hamna på.

Cornelisstipendiet, som gav vinnaren Thorsten Flinck en halv miljon kronor 2016, knappar in på Polarpriset i kampen om att bli Sveriges största musikpris.

– Vi trodde inte i vår vildaste fantasi att det skulle bli så här, säger Anders Pethrus.

Dela med dig