Aktiespararna

Aktierna med guldläge

Av Christoffer Ahnemark
27 april 201811 min lästid

Ljusning i guldpriset öppnar upp en helt ny värld för guldbolagen. Riskerna är höga i sektorn, men kombinationen av attraktiva värderingar och läget i cykeln lockar.

Att hitta en mer oälskad och underägd sektor än gruvbolag som specialiserar sig på utvinning av ädelmetallen guld är svårt. Utanför en snabbt krympande skara av övertygade anhängare, är intresset för guldbolagen minst sagt svalt bland både professionella kapitalförvaltare och småsparare.

Bakom det bristande intresset finns dels en stark konjunktur och dels ett börsklimat som gjort få besvikna under flera år. Men den främsta förklaringen till varför sektorn är så underägd finner vi i att branschen har genomgått ett ekonomiskt stålbad sedan guldpriset toppade på cirka 1900 dollar per troy uns (31,1 gram) år 2011.

Dessförinnan, mellan åren 2003 och 2011, hade guldbolagen kunnat sola sig i glansen av en nästan oavbruten guldprisuppgång som uppmuntrade såväl ambitiösa tillväxtprojekt som högre kostnadskostymer. Men när guldpriset vände år 2011, vände också lyckan för det stora flertalet producerande guldbolag.

I spåren av fallande metallpriser lades projekt i malpåse och kostnader behövde kapas på bred front för att lyckas hålla bolagen flytande i den nya miljön. När tiderna blev tuffare begränsade också bankerna, i vanlig ordning, möjligheten till kreditfinansiering.

Resultatet blev att guldbolagen fick prioritera om tidigare produktionsplaner, kapa sina prospekteringsbudgetar och nöja sig med det kassaflöde som rörelsen genererade, förutsatt att inte ägarna var villiga att skjuta in mer pengar till bolaget. Efter denna långa och smärtsamma nedgångsperiod dröjde det till slutet på år 2015 innan guldpriset till slut bottnade omkring 1050 dollar per uns. Efter en nära halvering från toppnoteringen 2011 började guldpriset sakta, men sä- kert att återhämta förlorad mark och handlas i dagsläget till nivåer runt 1300 dollar.

Riskabel verksamhet

All gruvdrift är en kapitalintensiv verksamhet med många och stora risker. Förutom uppenbara politiska risker, finns såväl operationella som geologiska risker. Även slutpriset utgör, som tidigare nämnt, en stor risk. Detta eftersom gruvbolagens höga operationella hävstång – det vill säga andelen fasta kostnader i förhållande till den rörliga delen i kostnadsmassan – gör att fallande priser snabbt kan urholka såväl marginaler som vinster.

Det var precis det som hände mellan de utmanande åren 2011– 2015. Å andra sidan erbjuder även kostnadsstrukturen en attraktiv hävstång i gyllene tider. Med en förhållandevis jämn bryt- och marginalkostnad letar sig varje dollar i stigande metallpris snabbt ned till nedersta raden, ofta med en explosiv vinsttillväxt som följd för bolagen. Rörelsen blir då snabbt och – bokstavligen – en guldgruva.

I all sin enkelhet ger därför aktier i guldbolagen en hävstång mot det internationella guldpriset. Även om denna hävstång fungerar både på upp- respektive nedsidan, bedömer vi att det är rätt tid för att ta en extra titt på guldaktierna.

Guldläge

Att tajma rätt i råvarucykeln är alltid svårt, men givet hur inflationstendenser kan skönjas på horisonten, inte minst i USA, talar mycket för ett stigande guldpris framöver.

Konjunkturellt ligger också flera betydelsefulla ekonomier sent i den ekonomiska cykeln, vilket öppnar upp för negativa överraskningar och ett svagare börsklimat kommande år. Rekordhög global skuldsättning på över 200 biljoner dollar ger även stöd åt guldtesen.

Råvarusektorn – i synnerhet ädelmetallerna – erbjuder på så vis ett intressant relativvärde på en i övrigt dyr marknad.

Trendskifte

Prismässigt skulle ett utbrott över 1400 dollar per uns för guldet på allvar markera startskottet för en ny fas för den ädla metallen och ett trendskifte för guldbolagen.

Samtidigt bör man vara medveten om att risknivån är väsentligt högre i gruvaktier jämfört med traditionella börsbolag. Besvikelser är regel snarare än undantag i branschen med företagsledningar som kontinuerligt lovar för mycket och levererar för lite. Därför rekommenderar vi en genomtänkt portföljkonstruktion där maximalt 5 procent av det totala portföljvärdet investeras i sektorn, spritt över flera bolag med god historik alternativt branschfonder.

Få guldaktier på börsen

På Stockholmsbörsen finns det dessvärre inte många alternativ i form av renodlade guldproducenter. Men blickar vi ut i världen finns flera spännande bolag i Kanada och USA. Nedan listar vi de mest intressanta aktierna i sektorn och fondalternativ.

  • Boliden

Boliden är det i särklass största gruvbolaget i termer av marknadsvärde på Stockholmsbörsen. Bolaget är känt för sin zink- och kopparutvinning, men koncernen producerar även närmare 18 ton guld varje år. Merparten av guldproduktionen kommer från återvinning av elektronikskrot, medan resten kommer från koncernens gruvor. Boliden utvinner också omkring 450 ton silver årligen. För närvarande ligger bolaget helt rätt i sin cykliska exponering mot zinkoch kopparpriset, men konjunkturrisken ska tas på allvar. Rörelsen är utan tvekan välskött och mixen av den starka balansräkningen och höga direktavkastningen lockar. Dock rekommenderar vi tumregeln att köpa Boliden-aktien runt 200 kronor och sälja på 300 kronor. Vi avvaktar lägre kursnivåer.

  • Semafo

Semafo är ett kanadensiskt gruvbolag vars aktie är sekundärnoterad på Stockholmsbörsen. Koncernen fokuserar uteslutande på guld och bedriver sin verksamhet i det västafrikanska landet Burkina Faso. Navet i rörelsen har länge varit Mana-gruvan, där koncernen utvunnit omkring 7-8 ton guld per år. Under det tredje kvartalet i år förväntas Semafo avsluta ett flerårigt investeringsprogram genom att dra igång den nya och höghaltiga Boungou-gruvan. Med den nya kapaciteten på plats väntas produktionen mer än fördubblas de kommande åren till en betydligt lägre brytkostnad. Räknat på rådande guldpris handlas aktien till ett p/e-tal på cirka 7 gånger för 2019. Kombinationen av värderingen, den starka balansräkningen med en nettokassa och den svenska handelsplatsen, gör Semafo till det självklara valet i sektorn för en svensk sparare. Om allt går enligt plan är aktien värd minst 40 kronor. Kom dock ihåg att risken är hög i såväl Burkina Faso som i aktien.

  • Lundin Gold

Familjen Lundin har en imponerande historia av att skapa stora värden i råvarusektorn. Familjens senaste guldsatsning finns på Stockholmsbörsen i form av Lundin Gold. I december 2014 förvärvade Lundin Gold mineralrättigheterna till det lovande Fruta Del Norte-projektet, beläget i sydöstra Ecuador. Fruta Del Norte är en av de största och mest höghaltiga outvecklade guldfyndigheterna i världen. Vid förvärvet betalade bolaget 240 miljoner dollar och första guldet väntas produceras under det fjärde kvartalet 2019. Nyligen löste koncernen sista delen av projektfinansieringen genom en riktad nyemission på 400 miljoner dollar, där bland andra gruvjätten Newcrest gick in som största ägare i bolaget. Även om kalkylen är tilltalande och potentialen är nervkittlande, är risknivån så hög som den kan bli i Lundin Gold. Mycket kan gå fel i ett ungt gruvbolag som ännu inte har en produktion igång. Vi väntar därför tills alla bitar är på plats. Avvakta.

  • Franco-Nevada

Kanadensiska Franco-Nevada är inget traditionellt guldbolag, utan koncernen fokuserar på det som kallas streaming och royalties. Affärsmodellen bygger på att bolaget hjälper gruvbolagen med projektfinansiering i utbyte mot en andel av framtida produktion alternativt en option att köpa metallerna till ett kraftigt rabatterat pris. Med affärsmodellens utformning är inte bolaget exponerat mot samma risker som operativa guldbolag, utan projektportföljen ger i stället ett stabilt kassaflöde med bred diversifiering. Uppsidan är givetvis inte lika hög som andra guldbolag, men Franco-Nevada är en stabil utdelningsaktie som gynnas av ett högre guldpris. Köp.

  • Kirkland Lake Gold

Kirkland Lake Gold är ett medelstort gruvbolag med produktion i attraktiva jurisdiktioner som Kanada och Australien. Rörelsen är höglönsam och i ägarlistan finns den profilstarke kanadensiska miljardären Eric Sprott, som även är bolagets styrelseordförande. Under 2017 hade Kirkland en rad operativa framgångar och koncernen höjde sin guidning upprepade gånger under fjolåret efter en framgångsrik produktion och prospektering. Den positiva trenden väntas bestå under 2018, där produktionsprognosen för helåret 2018 har höjts till över 620 000 troy uns (cirka 19,3 ton guld). Den högre nivån banar vägen för höjd utdelning och större återköp av egna aktier. Med en stark finansiell ställning i ryggen, rimlig värdering och ljusa framtidsutsikter blir rekommendationen köp.

  • Invesco Gold & Precious

Invesco Gold & Precious Metals är en aktivt förvaltad branschfond med fokus på ädelmetaller och guldbolag. Fonden ger ett spännande tvärsnitt i sektorn och bör ses som en krydda i ett långsiktigt fondsparande. Investeringsmandatet är globalt och största innehavet är Kinross Gold. Fonden går att köpa hos de flesta banker och nätmäklare som Avanza och Nordnet. Den totala avgiften uppgår till 2,85 procent.

  • Blackrock World Gold

Blackrock World Gold är en aktivt förvaltad branschfond med inriktning på gruvbolag och ädelmetaller. Fonden har ett förvaltat kapital på över 38 miljarder kronor och erbjuder en intressant mix av portfölj av guld- och silverbolag. Likt Invesco bör fonden ses som ett komplement i ett långsiktigt fondsparande. Största innehavet i fonden är det australiensiska bolaget Newcrest med en totalavgift på 2,72 procent på Avanza.

Dela med dig