Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-03-10

Aktierna med hög utdelning som experterna hade valt nu

wysiwyg_image

I veckans avsnitt av "Tillsammans mot miljonen" diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih utdelningsfavoriter - och fällorna man ska se upp med när man tittar efter utdelningsaktier att köpa. 

Ett fel som många gör när de väljer utdelningsaktier till sin portfölj är ett kolla efter bolagen med högst direktavkastning. 

Så ska man inte göra, konstaterar Carl-Henrik Söderberg och Mohammed Salih.

"Högsta direktavkastningen är inte lika med en bra investering. Utan här är det viktigt att komma ihåg att aktiepriset förändras varje dag, medan utdelningen ofta förändras årligen på stämman. Så om en aktie faller kraftigt, kommer direktavkastningen se jätteattraktiv ut. Men då gäller det att undersöka varför bolagets kurs har sjunkit. Det kan ha hänt saker som gör att utdelningen är svår att bibehålla, och då är det en väldigt falsk marknad man är på", säger Mohammed Salih i Aktiespararnas podcast. 

Då bör du hajja till 

Carl-Henrik Söderberg fyller i:
"Ja, det är verkligen en bra första grej att ha koll på. Om det är så att direktavkastningen ser väldigt hög ut så bör man hajja till litegrann. Ibland kan det ju vara så att kursgrafen är ned 70% på ett år och då gäller det att fråga sig varför det är så. Rimligen borde bolaget ha det ganska kämpigt och då kanske man inte ska hoppas på den där förväntade utdelningen". 

Carl-Henrik Söderberg säger också att det är bra att välja kvalitetsbolag som har en bra utdelningshistorik.

"Det är en väldigt bra grund att stå på när man ska leta utdelningsaktier och kanske ännu mer i det här klimatet", säger han. 

Duons utdelningsfavoriter just nu

Vilka utdelningsaktier är då podd-duons favoriter just nu?

Mohammed Salih väljer främst storbankerna, alltså Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea. 

"De är mina absoluta favoriter. Ett annat spännande bolag är Addnode som höjer utdelningen med 33%. Och sen Evolution, som kanske inte är ett typiskt utdelningsbolag men de höjer ju sin utdelning hela tiden, säger han och fortsätter:
"När folk frågar mig vilket som är det hetaste bolaget på börsen rent fundamentalt, då blir det Evolution. Sist men inte minst så väljer jag Indutrade, som ett ess i rockärmen. De höjer utdelningen med 13%.

Carl-Henrik Söderberg väljer också Evolution som en av sina favoriter och håller med om att någon storbank är rimligt att äga inför utdelningssäsongen. Sedan nämner han några andra bolag:
"Coor håller jag väldigt högt. En låg värdering och en direktavkastning på 6-7%. Sen tycker jag också att man måste nämna teleoperatörer som Tele2, som jag tycker lockar lite. Likaså bredbandsoperatörer som Bahnhof och Bredband2". 

Författare Eric Emanuelsson