Aktiespararna

Aktierna ratas när möjligheter visar sig på annat håll

28 oktober 20217 min lästid
Korta portföljen.
Vi går rakt på sak och presentar vårt senaste tillskott till portföljen. En aktie som tagit stryk efter sin Q3:a men där vi ser potential att klättra tillbaka till gamla toppar inom en inte alltför lång framtid.

Pricer

Vi gillar Pricer av flertalet anledningar och efter den senaste tidens svaga kursutveckling tror vi det kan vara läge för en fin entry kring dessa nivåer:

  • Enkelt förklarat utvecklar och tillverkar Pricer system för elektroniska hyllkantsetiketter (ESL) i butiker.
  • Bolaget gynnas av den starka digitaliseringstrend som föreligger inom detaljhandeln där digitalisering av fysisk detaljhandel är en nödvändighet för bibehållen konkurrenskraft.
  • På en redan pressad detaljhandelsmarknad, där vi ser aktörer desperat försöka få ner sina kostnader, ligger Pricer således rätt i tiden med sitt produkterbjudande.
  • Tillväxten är stark och väntas förbli så givet den låga penetrationsgraden av så kallade ESL-system.
  • Pricer har en stark marknadsposition där deras teknik ter sig svårslagen vad gäller funktionalitet och verkar även svårkopierad. Sådana vallgravar gillar vi och minskar således risken för prishämmande konkurrens.
  • Försäljningen sker brett över hela världen, mest inom Europa och Nordamerika, något som sänker risken i verksamheten
  • Bolagets molnbaserade plattform, Pricer Plaza, verkar rulla på fortsatt bra sedan lansering förra året. Att ha affärskritiska system uppkopplade till molnet ligger i tiden då det minskar behovet av fysisk närvaro i butiken och förenklar flödet av data mellan olika system.
  • Just därför borde Pricer vara en vinnare på de kostnadsökningar vi ser relaterade till brist på arbetskraft (titta främst i USA och i Kina).
  • USA och Kanada står för nästan hälften av bolagets omsättning. Det är en, om än kortsiktig, underliggande drivkraft i caset som kanske inte så många pratar om.

Senaste rapporten

  • Synar vi senaste rapporten var den åt det svagare hållet primärt hänförligt till komponentbrist och därmed kostnadsökningar, leveransproblem och dessutom väldigt tuffa jämförelsetal från föregående år. Leveransaktiviteten var å andra fortsatt hög.

Risker

  • Enligt bolagets egna underleverantörer kan ovanstående problem hålla i sig en bit in på nästa år för att sedan normaliseras. En bild som delas av flertalet andra bolag. Däri ligger det såklart en osäkerhet.
  • Dessutom ser bolaget en viss senareläggning av investeringsbeslut hos sina kunder till följd av rådande makrosituation med stora störningar i detaljhandelns varuförsörjningskedjor.

Räkenskaper

  • Bolaget har en stark balansräkning och är i princip skuldfritt, vilket skapar utrymme för fortsatta investeringar och goda att bolaget ligger kvar på en utdelning per aktie på 1 krona.
  • Tillväxttakten är god och vi penslar in en organisk tillväxt på 15 procent kommande åren.
  • På marginalsidan kan det ta lite tid att komma tillbaka till siffrorna innan pandemin (rörelsemarginal på 10 %) men de negativa effekterna som tidigare nämnts kommer så småningom att klinga av, det ska vi komma ihåg.
  • Värderingsmässigt handlas bolaget i skrivande stund till p/e 20 på nästa års siffror och där en skuldjusterad multipel ligger på aptitliga 16 gånger ebit.

Trigger i närtid

  • En potentiell trigger finns i att den franska detaljhandelsjätten Carrefour, som ingått ramavtal med Pricer förra året, ska börja lägga orders på Pricers produkter. Dessa borde kunna vara av betydande magnitud givet Carrefours storlek. Avsikten från Carrefours sida är att utrusta 500 butiker med Pricers system innan slutet av 2022. Det får ses som en spännande möjlighet i caset.

Positionen

  • Vi tar en position på 7,5 procent och ersätter SOBI-innehavet rätt av och köpet sker till kursen 24,5 kronor

Portföljtrion får lämna

SOBI

Swedish Orphan Biovitrum slumpas bort för en låg peng jämfört med mer långsiktiga värden av huvudägaren Investor, AP-fonder med flera.

Det kan inte uteslutas att det rykte Affärsvärlden berättade om för ett par veckor sedan stämmer: Det skar sig mellan tillväxtorienterade VD Guido Oelkers och huvudägaren för ett år sedan då VD ville göra ett större förvärv som Investor sa nej till.

Investor tappade lusten och vaskade fram en köpare som uppvaktad kunde köpa billigt. Vi anade att många skulle tacka nej. Det stämde i måndags med 72 procent som accepterat (färre än hälften om vi bortser från Investor & Co som har cirka 50 procent). Vi trodde att budet därför skulle höjas med minst 5 procent, från 235 kronor, för att kunna komma upp i 90 procent. Så blev det inte utan det gamla budet upprepades och acceptperioden förlängdes till 4:e november. Uppsidan ser liten ut på kort sikt varför vi hoppar av till kursen 233,5.

Munters

Wallenbergsstiftelsernas ägarbolag FAM köpte efter Munters Q3-rapport 1 miljon aktier till kurs 67,55 kronor. Ägandet har därmed ökat till 51 miljoner aktier eller 27,7 procent. I augusti köpte FAM cirka 1,2 miljoner aktier till kurs 79 kronor. Strax därefter köpt vi till nästan 83 kronor. Det blev fel.

Högre kostnader för insatsvaror har pressat rörelsemarginalen i tidigare kvartal. Man lyckades inte få ordning på det i Q3 och signalerade att lönsamhetsbekymren kommer att fortsätta in i 2022. Vi trodde att utsikterna skulle se ljusare ut. Aktien lämnar till kurs 64 kronor.

Mycronic

Vi väljer även att sälja ut den lilla del vi har kvar av Mycronic efter förra veckans rapportbesvikelse. Visst, lite styrka att aktien vägrar stänga under den tekniskt viktiga 200-kronorsnivån men det är samtidigt svårt att se vad som ska få aktien att vakna till liv igen i det kortare perspektivet. Då vi bara kan handla på torsdagar så väljer vi att sälja i dag.

Mentice - rapportkommentar

Det är bara att konstatera att bolag med vinster i framtiden blir fortsatt bryskt behandlade på börsen. Mentice-aktien har varit svag i bristen på nyheter och när nu väl rapporten för det tredje kvartalet presenterats var marknadens mottagande ljummen. Aktien är ner 2 procent i skrivande stund.

Rapporten i korthet

  1. Såväl omsättning som orderingång kom in på rekordnivåer och vd Göran Malmberg säger: ” Vi har levererat en stark orderstock och förbättrat vår nettoomsättning hittills i år, vilket utgör en stabil grund inför det fjärde kvartalet 2021 och därefter.”
  2. En växande organisation och nyanställningar innebär initialt ökade kostnader och det är något vi kommer fortsätta se även framöver för att möta den höga efterfrågan. I grunden positivt men hämmar givetvis lönsamheten i det kortare perspektivet.
  3. Vi tror att bolaget når deras uppsatta marginalmål under 2023 men att bolaget kommer gå med vinst redan nästa år.

Vi behåller aktien alltjämt men läget utvärderas kontinuerligt.

Vidare väljer vi att fylla på i Storytel och innehavet går från 5 procent av portföljen till 7,5 procent.

Portföljen i sin helhet efter dessa förändringar


Dela med dig