Aktiespararna

Aktierna som är känsligast

Av David Flatbacke-Karlsson
1 oktober 20192 min lästid
Hushållens framtidstro är den lägsta på sju år och risken finns för en minskad privatkonsumtion. Här listar Dagens Industri bolagen på Stockholmsbörsen som riskerar att ta mest stryk om gemene man slutar spendera i samma utsträckning.

De svenska hushållens pessimism blir allt större.

I september föll Konjunkturinstitutets konsumentbarometer till den lägsta noteringen på sju år och indikationerna om att synen på den svenska ekonomin är mer negativ än normalt är tydliga.

SEB:s makroekonom Marcus Widén betonar att konsumtionen riskerar att bli lidande.

– Det är klart att man börjar dra åt sig öronen av de här siffrorna, säger han till Dagens Industri.

Om sentimentet fortsätter att vara surt eller rent ut sagt förvärras riskerar börsbolag med en stor andel av sin försäljning i Sverige att bli lidande.

Dagens Industri har gått igenom vilka aktier som har rejäl svensk exponering och följaktligen är extra beroende av inhemsk konsumtion.

Allt på hemmaplan

Bostadsutvecklarna Besqab och Oscar Properties har hela sin omsättning kopplad till Sverige. Sedan följer klädbolaget RNB, som vinstvarnade, tog en nedskrivning och rasade hela 45 procent så sent som på måndagen, med sina 83 procent.

Badrumstillverkaren Svedbergs, byggvaruhandlaren Byggmax, skidturismbolaget Skistar och bostadsutvecklaren JM har alla över 70 procent av sin försäljning i Sverige.

Dagens Industri, som har gjort sitt urval genom att titta på konsumentvarubolag på Stockholmsbörsens Large- och Mid Cap-lista, framhåller även att intäkter från vårt avlånga land är mycket viktiga för Kabe, Bygghemma och Bilia vars försäljningsexponering mot Sverige uppgår till över 60 procent av totalen.

Marknadsnyheter

Dela med dig