Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-11

Aktierna som får stryk av bostadsoron

wysiwyg_image

Ett förändrat läge på bostadsmarknaden sätter stora avtryck på börsen.
För sparare kan det vara läge att hålla ögon och öron ordentligt öppna.
– Jag är bekymrad, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Det är tydligt att situationen på bostadsmarknaden har förändrats – och blivit tuffare.

Något som slår hårt mot bostadsutvecklarnas aktier.

Som investerare kan det vara värt att följa utvecklingen noga.

MISSA INTE: Fler bostadsrätter kan bli hyresprojekt

I måndags meddelade fastighetsbolaget Wallenstam att vissa av bolagets nyproducerade bostadsrätter skulle göras om till hyresrättsprojekt. En tydlig indikation gällande att en stekhet bostadsmarknad nu kan gå en tuffare tid till mötes.

– Vi förväntar oss inte en krasch, men något behöver förändras, säger Jack Allen, Europaekonom vid analyshuset Capital Economics, till Nyhetsbyrån Direkt.

Jack Allen menar att riskerna kring fastighetsmarknaden är högre i Sverige än i andra likvärdiga länder. Han ser värderingarna på både bostads- och den kommersiella fastighetsmarknaden som ansträngda.

LÄS OCKSÅ: "Bostadsmarknaden behöver korrigering"

”Jag är bekymrad”

Att det finns oro över i vilken riktning bostadsmarknaden kommer att färdas framöver går tydligt att se på Stockholmsbörsen. Fastighetsbolag, med inriktning mot bostadsrättsmarknaden, och bostadsutvecklare har haft det tufft kursmässigt det senaste halvåret, skriver SvD Näringsliv.

Jätten JM är ned omkring 21 procent. Besqab har backat nästan 28 procent. Ännu värre är det för SSM och Oscar Properties. Aktierna har tappat omkring 39 respektive 37 procent. Storheter som Skanska, NCC och Peab, som alla har en viktig exponering mot bostadsutvecklarna, har också fått se sina aktier förlora betydelsefullt börsvärde.

– I alla län i Sverige har vi haft det högsta byggandet på 25 år. Det lockar till sig många nya aktörer. Jag är mer bekymrad över dem än för de stora bolagen, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, till SvD Näringsliv.

Annika Winsth är inne på att det kan vara bra för sparare att ha koll på bolagens framfart i samband med rapportsäsongen, där tredje kvartalen ska presenteras, som inleds på allvar inom kort.

SE ÄVEN: Storbanken sänker fastighetsaktier

De kommer klara sig bäst

Johan Edberg, fastighetsanalytiker på Pareto Securities, tror att bolag som producerar bostadsrätter av hög kvalitet i anslutning till bra lägen kommer att klara en eventuell nedgång betydligt bättre än motsvarigheter som håller på med fastigheter av annan karaktär.

– Det finns en lång svans med många små bostadsutvecklare, det sägs att det finns 375 bara i Stockholm. Det har varit lite för lätt att tjäna pengar, säger Johan Edberg till SvD Näringsliv.

Varken Johan Edberg eller Albin Sundberg, fastighetsanalytiker på Handelsbanken, tycker, den senaste utvecklingen till trots, att det är dags att utfärda någon varning riktad mot fastighetsbranschen i sin helhet.

– Fastighetsbolag med kommersiella fastigheter styrs av andra parametrar, främst sysselsättning, säger Albin Sundberg.

YTTERLIGARE LÄSNING: De har lägst p/e-tal på börsen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.