Du är här

2017-08-28

Aktierna som gillar dollarraset

wysiwyg_image

Dollarns svaga utveckling både gläder och sörjer.
Här är de svenska bolagen som kan gynnas av valutans framfart.

Dollarn handlas nu för under 8 svenska kronor.

Den pressade USA-valutans svaga värde formar ekonomin.

Vissa svenska aktier trivs som fisken i vattnet – medan andra chippar efter andan.

Därför har dollarn rasat

Den amerikanska valutan, dollarn, har haft en turbulent sommar. På måndagmorgonen var kursen USD/SEK (dollarn ställd mot svenska kronan) nere på 7,96. Varken Janet Yellen, chef för Fed, eller Mario Draghi, huvudansvarig för ECB, övertygade på den omtalade centralbankskonferensen i Jackson Hole i USA nyligen. Något som fick valutan ytterligare på fall.

LÄS MER: Dollarn nere under 8 kronor

Det var nästan tre år sedan dollarn var så billig, skriver Dagens Industri, som påpekar att dollarn har blivit omkring 8 procent billigare sett över de tre senaste månaderna.

Svagare amerikansk ekonomisk statistik, stor politisk röra, med Donald Trump i centrum i Vita Huset, och minskade förväntningar på räntehöjningar från amerikanska centralbanken Federal Reserve är några av förklaringarna bakom dollarns tapp.

MISSA INTE: Se upp för Draghis monster

Så reagerar svenska aktier

Svenska storbolag är naturligtvis påverkade av dollarns styrka i allra största grad. För Stockholmsbörsen som helhet är en svag dollar något som inte uppskattas. Men vissa betydande bolagsinslag är desto mer förtjusta i det aktuella läget än vad andra är.

H&M, SAS och Clas Ohlson kan dra nytta av dollarns nuvarande värde medan verkstadsjättar som Atlas Copco, Sandvik och Volvo samt pressade telekomklassikern Ericsson får anses vara förlorare under rådande premisser, uppger DI.

SE ÄVEN: Janet Yellen sätter tonen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.