Aktiespararna

Aktierna som gjort comeback 2023

11 januari 20231 min lästid
Vad händer på börsen för tillfället och vilka aktier ska vi hålla ett öga på? Swedbanks kapitalförvaltare Mattias Gustavsson ger sina svar till sajten Aktiellt.

Börsen 2023 inleds med en rivstart och en uppgång på över 6%. Uppgången menar Mattias Gustavsson bland annat vara en konsekvens av minskad tilltro till centralbankernas retorik kring räntehöjningar som har skapat sjunkande amerikanska lågräntor. Återöppnandet av Kina efter lång covid-19 isolering har också skapat en optimism på marknaden.

Prognosen lyder enligt kapitalförvaltaren att 2023 blir ett magert tillväxtår i både Europa och förmodligen även i USA. De stundande kvartalsrapporterna i januari blir en indikation på hur bolagen tacklat denna oro.

När det kommer till specifika bolag så har Mattias Gustavsson sett en comeback för de aktier som hade det tufft under 2022. Bland dessa hittar vi bland annat SKF och H&M som båda bjudit på uppgångar mellan 13–15 %. Uppgångarna menar kapitalförvaltaren bero på och grunda sig i en högre riskaptit i marknaden snarare en specifika bolagsnyheter då året än så länge mest bestått av lediga och lugna dagar på börsen.

Dela med dig