Aktiespararna

Aktierna som gynnas av trendskiftet

Av David Flatbacke-Karlsson
8 augusti 20182 min lästid

Marknaden verkar vara på väg in i en ny fas.
Det kan en viss typ av bolag dra extra mycket nytta av, skriver CNBC.

Tillväxtaktier, så som Amazon och Netflix, har utvecklats urstarkt i takt med att ekonomin har gått på högvarv de senaste åren.

Men nu ser bedömare en ny typ av mönster på börsen.

Fler och fler investerare har börjat att vända sig till så kallade värdeaktier – bolag med en stabil intjäningsförmåga och förutsättningar att stå upp när det blåser kyliga vindar som anses vara säkrare kort.

– Det här är något som vi har sett sedan i maj, säger Gina Sanchez, vd på finansiella rådgivningsfirman Chantico Global, till CNBC.

S&P 500 Value ETF, en börshandlad fond, har stigit med 5 procent sedan inledningen av maj månad. Gina Sanchez ser det som ett tecken på att en inbromsning i ekonomin kan närma sig.

– Vi tror att det beror på att den förväntade peaken har skjutits fram från inledningen av 2019 till ännu tidigare på grund av skattestimuleringarna. Vinstutvecklingen på S&P 500 (själva index) uppgår till omkring 25 procent just nu. Det är inte hållbart.

Vinstutvecklingen har överträffat redan högt ställda förväntningar på 20 procent.

– Marknaden indikerar att vi är på väg in i en mer normal andra fas av cykeln. Nu blir investerarna defensiva och tittar efter värdeaktier för att få bättre resultat på pengarna som de satsar, understryker Gina Sanchez.

Vanlig företeelse

Värdeaktier brukar vara mer uppskattade och prestera bättre under svagare ekonomiska tider då de helt enkelt står tryggare. Tillväxtaktier är desto känsligare och tar ofta stryk när konjunkturen vänder ned.

Chris Verrone, chef för teknisk analys på Strategas Research, lyfter fram Walt Disney och läkemedelsbolaget Amgen som två spännande värdeaktier med uppsida, enligt CNBC.

Dela med dig