Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-08

Aktierna som gynnas av trendskiftet

wysiwyg_image

Marknaden verkar vara på väg in i en ny fas.
Det kan en viss typ av bolag dra extra mycket nytta av, skriver CNBC.

LÄS OCKSÅ: Därför kan oljerallyt fortsätta: ”Kommer tjäna stora pengar”

Tillväxtaktier, så som Amazon och Netflix, har utvecklats urstarkt i takt med att ekonomin har gått på högvarv de senaste åren.

Men nu ser bedömare en ny typ av mönster på börsen.

Fler och fler investerare har börjat att vända sig till så kallade värdeaktier – bolag med en stabil intjäningsförmåga och förutsättningar att stå upp när det blåser kyliga vindar som anses vara säkrare kort.

– Det här är något som vi har sett sedan i maj, säger Gina Sanchez, vd på finansiella rådgivningsfirman Chantico Global, till CNBC.

MISSA INTE: Läkemedelsraketen: ”Ingen har större möjligheter”

S&P 500 Value ETF, en börshandlad fond, har stigit med 5 procent sedan inledningen av maj månad. Gina Sanchez ser det som ett tecken på att en inbromsning i ekonomin kan närma sig.

– Vi tror att det beror på att den förväntade peaken har skjutits fram från inledningen av 2019 till ännu tidigare på grund av skattestimuleringarna. Vinstutvecklingen på S&P 500 (själva index) uppgår till omkring 25 procent just nu. Det är inte hållbart.

Vinstutvecklingen har överträffat redan högt ställda förväntningar på 20 procent.

– Marknaden indikerar att vi är på väg in i en mer normal andra fas av cykeln. Nu blir investerarna defensiva och tittar efter värdeaktier för att få bättre resultat på pengarna som de satsar, understryker Gina Sanchez.

SE ÄVEN: Experternas råd till Teslas aktieägare

Vanlig företeelse

Värdeaktier brukar vara mer uppskattade och prestera bättre under svagare ekonomiska tider då de helt enkelt står tryggare. Tillväxtaktier är desto känsligare och tar ofta stryk när konjunkturen vänder ned.   

Chris Verrone, chef för teknisk analys på Strategas Research, lyfter fram Walt Disney och läkemedelsbolaget Amgen som två spännande värdeaktier med uppsida, enligt CNBC.

YTTERLIGARE LÄSNING: Frågorna och svaren på Tesla-gåtan

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.