Aktiespararna

Aktierna som kan avsluta året som vinnare

Av David Flatbacke-Karlsson
29 november 20172 min lästid

Ett antal bolag har goda chanser att sätta punkt för 2017 genom att göra sina aktieägare lyckliga, menar experten.

Börsåret går mot sitt slut.

December månad har en tendens att bli framgångsrik på marknaden.

Här är ett gäng aktier som kan runda av 2017 på ett utomordentligt sätt.

Om ett par veckor är året är över. 2018 lurar runt hörnet. Men först ska december avverkas. Det är en månad som ofta bjuder på en intressant utveckling på börsen.

Efter en svagare november, fylld av vinsthemtagningar, har det i fyra av fem fall sedan 1991 bjudits på en studs uppåt på Stockholmsbörsen. Det är absolut ingen omöjlighet att även det här året kan komma att få en fin avslutning.

Dagens Industris analytiker Mikael Vilenius har tagit en titt på vilka aktier som, historiskt sett, har presterat bäst. Mätningen är gjord från 2007–2016, och ger en indikation om att Kungsleden är det bolag som har gått allra bäst. Aktien har stigit med 10 procent i genomsnitt i december.

Även Wallenstam, NCC, Intrum Justitia och Securitas har trivts som fisken i vattnet alldeles före årsskiftet. De har slagit breda OMXSPI-index nio gånger av tio. JM, NCC, Peab, Saab och Betsson har också haft en förmåga att glädja sina investerare i december.

Så kan det förklaras

Fingerprint, Tele2 och Millicom har haft det desto tyngre när året ska summeras. Trion har endast lyckats besegra OMXSPI vid två eller tre tillfällen.

Det finns, enligt Mikael Vilenius, ett antal faktorer bakom att vissa aktier lyckas extra bra i just december.

Sökandet efter utdelningsaktier inför våren, återköp av egna aktier, inkommande mångmiljardbelopp från PPM-fonder som placeras i bland annat aktiefonder och bolagens trygga, stabila verksamheter är några av förklaringarna.


Dela med dig