Du är här

2017-09-12

Aktierna som kan få lyft av nya handelsavtalet

wysiwyg_image

Flera svenska börsjättar väntas gynnas av det gigantiska Ceta-avtalet.
Här är listan över bolagen som kan ta nya kliv.

Enorma frihandelsavtalet Ceta kommer att förändra den globala handeln.

Många svenska storbolag kan ta en större marknadsposition i Kanada.

Ett antal börsjättar har möjlighet att skjuta i höjden i och med de förändrade förutsättningarna.

Frihandelsavtalet Ceta, som binder samman EU och Kanada, kommer att träda i kraft torsdagen den 21 september.

Avtalet sägs vara ett av de största av frihandelskaraktär någonsin. 99 procent av tullarna på varor kommer att försvinna medan det även blir färre handelshinder för bland annat tjänster, offentliga upphandlingar och immaterialrätt.

SvD Näringsliv har tagit en titt på vilka typer av svenska företag som kan komma att gilla den nya handelsmässiga spelplan som Ceta-avtalet är med och formar i allra högsta grad.

LÄS OCKSÅ: Aktiespararna och UA säger nej till höjd ISK-skatt – skriv under här

Branscherna som ler

Kanada kvalar visserligen in först som nummer 20 i protokollet gällande Sveriges största exportländer. Ceta-avtalet innebär dock att de höga tullarna som satt sin påverkan på både kläd- och alkoholbranschen kommer att minska kraftigt.

H&M har redan en etablerad position i Kanada, och kan nu komma att växa ytterligare på andra sidan Atlanten, medan ständigt expanderande Kopparbergs bryggeri är en annan börsaktör som kan gilla det nya klimatet.

Bolag verksamma inom livsmedels- och fiskebranschen kommer också att få helt andra möjligheter att handla med Kanada än tidigare. Små och medelstora svenska bolag får också chansen att erbjuda konkurrenskraftiga priser på ett helt annat sätt. Är företaget aktivt inom gruvindustrin, arbetar med hälsovård eller grön energi? Då kan uppsidan vara väldigt stor eftersom dessa marknader är väldigt omtyckta och på frammarsch i Kanada.

MISSA INTE: Aktiespararna kritiserar regeringens ISK-attack: ”Fullkomlig galenskap”

Börsjättarna som kan nå nya höjder

Ett flertal storbolag, utöver redan nämnda H&M, med omtyckta aktier får även chansen att bli allt större och mer betydande spelare på den kanadensiska marknaden. Här räknas bland annat verkstadsklassikerna Volvo och Atlas Copco, pressade telekomoperatören Ericsson och säkerhetsbolaget Securitas in.

MER LÄSNING: Så kan du protestera mot ISK-smällen

Ceta-avtalet innebär att bolagen kan göra betydligt fler affärer och se till att etablera sig i en mer ordentlig utsträckning i Kanada, skriver SvD Näringsliv.

SE ÄVEN: Supertalangens spartips: ”Börja så tidigt som möjligt”

FAKTA

Det här är Ceta

Ett frihandelsavtal mellan EU och Kanada som röstades igenom i EU-parlamentet i februari i år.

I väntan på att alla medlemsländer ska godkänna avtalet i respektive parlament kommer avtalet att börja tillämpas provisoriskt den 21 september.

Sverige exporterade i fjol för 10,4 miljarder kronor till Kanada, vilket gör det till vårt tjugonde största exportland. Under samma år exporterade Kanada för 4 miljarder till Sverige.

Källa: SvD Näringsliv

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.