Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-05

Aktierna som lider mest

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 5 2020

Publikmagneterna fotbolls-EM och sommar-OS inbringar stora intäkter för de arrangerande ländernas turism. Men inställda evenemang till följd av covid-19 ger företag varierande effekter.

I normala fall hade spel- och bettingsidor dominerats av hockey och fotboll. I stället har e-sporten som kan hålla virtuella tävlingar bland annat med spelen DOTA och FIFA fått en mer framträdande roll för spelbolagen.

Kindred Group med verksamhet inom bland annat odds, poker och casino har ställt in årets planerade utdelning till följd av pandemin. Vd:n Henrik Tjärnström säger i ett pressmeddelande att Kindred räknar med effekterna som temporära och att sportverksamheten sakteligen återigen är i gång runt eller efter sommaren.

Dessutom ser han att både sociala och beteendemässiga förändringar som nu sker med restriktionerna i samhället snabbar på omställningen till att vara mer digitala vilket kan gynna Kindreds verksamheter. Från den 16 mars menar Kindred att effekterna av inställda sportevenemang började synas. Mellan perioden 16–31 mars i år var det dagliga genomsnittliga spelöverskottet 10 procent lägre än för snittet för helåret 2019.

– För att minska resultatpåverkan från tillfälligt lägre sportintäkter anpassar vi vår kostnadsbas genom minskade marknadsföringskostnader, lägre driftskostnader och uppskjutande av vissa investeringar, kommenterar Henrik Tjärnström.

Branschkollegan Betsson redovisade i sin första kvartalsrapport för 2020 vinst på 1 417,5 miljoner kronor vilket är en ökning med 7 procent från föregående år. Satsningen Ibet som var bolagets första renodlade B2B-sportkundbok hade planerad lansering till fotbolls-EM men senareläggs.

Dryckestillverkaren Kopparbergs ser också hur inställda evenemang påverkar deras försäljning. Som en försiktighetsåtgärd till årsstämman den 19:e maj har styrelsen föreslagit att sänka utdelningen från 6,50 kronor till 4,75 kronor. Året började bra för bolaget och även efter utbrottet av covid-19 har både försäljning och produktion fortsatt men givetvis blir restriktionerna för pubar, restauranger och folksamlingar kännbara tids nog. På bryggeriet i Bergslagen korttidspermitterades 30 heltidstjänster men alla har successivt börjat återvända till arbetet. Det är inte på deras största marknad i Storbritannien som de största tappen förutspås utan i de mer turistorienterade områdena Grekland, Cypern och Spanien volymerna väntas försämras.

– Fotbolls-EM och OS, men även enskilda konserter, fotbollsmatcher, festivaler, är evenemang som innebär att människor samlas och konsumerar mat och dryck. Eftersom vi producerar och säljer dryck så kommer försäljningsvolymen falla bort inom dessa områden när dessa evenemang inte kan genomföras. Omfattningen är svår att svara på i dagsläget då det beror på hur varje marknad utvecklar sig framöver, säger Kopparbergs Bryggeris marknadsutvecklare Sarah Bronsman och berättar vidare att bolaget fokuserar på andra försäljningskanaler parallellt för att vara redo när läget förändras.

Den 19 maj presenteras Kopparbergs första kvartalsrapport för 2020 i deras brutna räkenskapsår.

Inställda publikevenemang till följd av covid-19 berör även hotell och restauranger mycket hårt. Börsnoterade Scandic Hotels Group varslade cirka 2000 anställda vilket motsvarar drygt hälften av bolagets fast anställda. Samtliga i koncernledningen fick sina löner sänkta med 20 procent och liknande åtgärder måste göras på deras andra marknader. Statistiken för denna bransch talar sitt tydliga språk. Beläggningsgraden för hotell i Sverige sjönk drastiskt i mars och under aprils första dagar var de i princip tomma. Cirka 29000 personer har drabbats av varsel, 25000 sommarjobb är hotade och 9 miljoner gästnätter riskerar försvinna då utländska turister förmodligen inte kommer som planerat.

Jonas Siljehammar, vd Visita, bransch- och arbetsgivarorganisationen för besöksnäringen i Sverige, kommenterar läget:

– Det är en väldigt svår situation besöksnäringen befinner sig i just nu, antalet gäster på restaurangerna har störtdykt och hotellen står i praktiken tomma. Vi ser nu en våg av varsel och uppsägningar och fler konkurser inom branschen. Därför behövs det mer omfattande åtgärder från regeringen för att stötta besöksnäringen.

Hur arbetar man för att motverka rådande läge?

– Läget för många företag är akut och därför behöver regeringen komma med åtgärder nu om inte stora delar av besöksnäringen ska gå under. Vi har föreslagit regeringen att företagen ska få kompensation för fasta kostnader vid inkomstbortfall och att korttidspermitteringarna ska täcka 100 procent av lönekostnaderna. Utan snabba åtgärder från regeringen riskerar vi massarbetslöshet och ännu fler konkurser.

Hur snabbt bedömer ni att verksamheten kan gå upp i ”normalt läge” efter att pandemin lagt sig?

– Det är för tidigt att säga men ju längre detta håller på, desto svårare blir situationen. Vi följer utvecklingen noggrant och följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Antalet restauranger och hotell som har ansökt om konkurs, rekonstruktion eller som fått konkurs beviljad ökade med 157 procent i mars jämfört med samma period förra året. Tyvärr lär den siffran stiga kraftigt till följd av coronakrisen om inte fler åtgärder sätts in. 

FAKTA

Antal företag som mellan 1/3–15/4 hade ansökt om konkurs, rekonstruktion eller beviljats konkurs ökade med 138 procent mot samma period förra året. (Källa: Bisnode)

Hotellen står i praktiken tomma

Beläggningsgraden för hotellen i Sverige var 11 procent i landet 1–5/4. I praktiken alltså tomma hotell. Stort ras från mitten av mars. (Källa: Benchmarking Alliance).

Stort inkomsttapp för restaurangerna

Omsättningen på landets restauranger har sjunkit med cirka 70 procent sedan 17/3. (Källa: Caspeco)

Stor ökning av varsel inom hotell och restaurang (Data från 20/4)

Antal varslade: 16 400. Extraanställda som fått lämna: 13 500. Totalt alltså 29 900 drabbade.

Sommarjobben hotade

Cirka 25 000 sommarjobb är hotade inom besöksnäringen på grund av coronakrisen.

Stort frågetecken för landets nöjesparker inför sommaren (Källa: Visita)

Stort tapp för hotell och campingplatser då utländsk turism faller 9 miljoner gästnätter är hotade då utländska besökare till landet beräknas sjunka kraftigt. (Källa: Visita)

Skribent: Carl Törner.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.