Aktiespararna

Aktierna som mångmiljonärerna tankade i somras

Av Elin Hanspers
13 september 20222 min lästid

Avanzas private banking-kunder har lockats av storbolag och stukade favoriter under sommaren.

I ett blogginlägg skriver Avanza att 2022 ser ut att bli det sämsta börsåret sedan finanskrisen 2008. Sommaren bjöd dock på en andningspaus i form av ett julirally och i slutet på augusti hade den genomsnittliga aktien på Stockholmsbörsen stigit 25 % sedan årslägsta. Många aktier har emellertid fortfarande sjunkit rejält under året.

”Den genomsnittliga aktien på Stockholmsbörsen står fortfarande 39 % lägre nu jämfört med för ett år sedan, så den stora frågan är hur mycket som redan är diskonterat i marknaden. Börsen handlar som bekant om förväntningar”, skriver Avanza.

Men var har mångmiljonärerna då flockats under denna börsturbulens? Enligt Avanza har private banking-kunderna fortsatt nettoköpa aktier under sommaren och var femte köpkrona har gått till fastighetsbolaget SBB samt till investmentbolaget Investor.

Avanza noterar att SBB har sjunkit västentligt mer än sina sektorkollegor under året och inte hängt med i uppstudsen. Detta ger för handen att många har valt att trycka på köpknappen.

Vad gäller Investor är aktien en spararfavorit och Avanza noterar att aktien ”är ett basinnehav för många som kunderna ofta fyller på när det stormar på börsen, så även denna gång.”

På en tredjeplats på köplistan återfinns Swedbank. Sektorkollegan Handelsbanken hittas på plats nio på listan och Avanza skriver att bankaktierna ger relativt hög direktavkastning samtidigt som aktierna gynnas av den stigande räntenivån.

Mest köpt:

  1. SBB B
  2. Investor B
  3. Swedbank A
  4. Sinch
  5. Sandvik
  6. Castellum
  7. SBB D
  8. Atlas Copco B
  9. Handelsbanken A
  10. H&M

Dela med dig