Aktiespararna

Aktierna som nobbas

Av David Flatbacke-Karlsson
10 oktober 20172 min lästid

Ett gäng aktier att undvika som sparare?
Ja, i alla fall om man ska tro experterna som följer bolagen på nära håll.

Stockholmsbörsen har haft en stark utveckling i färskt minne.

Men det finns inget som garanterar att index kommer att fortsätta stiga.

Analytikerna har en extra svag syn på ett antal storbolag – och är ytterst tveksamma till dess framtid.

Det är ofrånkomligt att säga att Stockholmsbörsen har presterat starkt på sistone.

Men för enskilda aktier går det alltid och upp ned – oavsett hur index rör sig i stort. Och det finns fem särskilda bolag som expeterna menar kan få det extra tufft framöver.

Dagens Industri har gjort en genomgång av hur läget ser ut i SME Direkts rekommendationsprognoser. Här räknas analytikerna som följer bolagen på nära håll in. Resultatet utformar sig beroende på om analytikerna satt köp-, sälj eller behåll som rekommendation på den aktuella aktien. Den sämsta notering som går att få på skalan är ”1”.

Aktierna som sticker ut

Biometribolaget Fingerprint Cards och konfektyrsjätten Cloetta har både haft det motigt på börsen på sistone. Inget av bolagen verkar falla analytikerna särskilt bra i smaken, heller.

Ingen av analytikerna som följer bolaget har någon köprekommendation. I stället blir det tre sälj och tre avvakta för Fingerprint medan Cloetta har tre säljråd och två motsvarigheter som slutar i behåll. Fingerprint får en snittpoäng på 1,5 medan Cloetta har 1,6.

Dagligvarustorheten Ica och kosmetikabolaget Oriflame är inte speciellt omtyckta av analytikerkollektivet. Snittpoängen landar på 1,71 respektive 1,67, där Ica räddas av en köprekommendation medan Oriflame saknar en sådan.

De slutar sist

Byggjätten Peabs aktie är den som är allra minst uppskattad i sammanhanget. 1,4 poäng är ett allt annat än imponerande facit. Så många som fem analytiker har säljråd på bolaget.

Totalt följs Peab av sju analytiker, enligt sammanställningen, och Handelsbanken är ensamt om att ha en köprekommendation, uppger Dagens Industri.

Dela med dig