Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-20

Aktierna som surfar på trenden: ”Allt som glimrar är inte guld”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 8 2019.

Den urstarka miljötrenden kan vara lockande för den som letar tillväxt. Men långt ifrån allt är guld som glimmar.

Alexander Jansson förvaltar Save Earth Fund tillsammans med Carl Bernadotte och Marcus Grimfors, en fond som, namnet till trots, har avkastning som främsta mål.

– Ingen hade kunnat gissa att utvecklingen inom hållbarhet skulle gå så fort och att förnybar energi skulle vara det billigaste energislaget redan 2019, säger Alexander Jansson.

Han jämför gärna den nuvarande starka vågen av bolag inom miljö med utvecklingen för IT-bolagen. Liksom under IT-boomen vid millennieskiftet var det många som brände sig när många aktier inom miljöteknik och förnybar energi störtdök i samband med finanskrisen. Nu har marknaden gått in i en ny fas där den är redo för de förändringar som förhoppningarna som skapade bubblan från första början slagit in.

– Precis som i IT-bubblan skiljdes agnarna från vetet. De som blev kvar blev en fin kompott av bolag som har kunnat ta vara på de strukturella förändringar som sker nu och som inte gick att ta vara på då, 2006.

Tillväxt i all ära, men det är inte det man ska stirra sig blind på, tycker Alexander Jansson och jämför solcellsbranschen med vindbranschen som exempel.

– Solceller växer med 40 procent per år, medan vindkraften växer med 10 procent, men det är vindbolagen som tjänar pengar. Alltför hög tillväxt riskerar att bli en belastning snarare än en tillgång.

Det finns gott om små intressanta bolag med fantastiska historier som utlovar lösningar på svårlösta miljöproblem. Alexander Jansson poängterar att han väljer stora bolag som går med vinst, även om det är svårt att hitta riktigt stora svenska bolag som så tydligt rider på hållbarhetstrenden. Men det finns undantag.

– Nibe är ett bolag som passar de flesta investerare och ABB är en möjliggörare för en rad olika lösningar inom energieffektivisering och förnyelsebar energi.

Den som lyfter blicken utanför Sverige hittar de flesta bolagen inom vattenhantering i USA och solenergi och energilagring i Asien. Många av miljöteknikbolagen finns i Europa.

Hur står sig de här bolagen generellt i en lågkonjunktur?

– Bra. Först och främst är strukturell tillväxt mindre känslig för en sämre konjunktur än cyklisk tillväxt. Andra faktorer som gör att aktieinvesteringar på miljötemat kan klara sig bättre när det blir tuffare tider är att många av dem leder till kostnadsbesparingar och att områden som till exempel eftersatt vatteninfrastruktur kan vara en del av finanspolitiska stimulanspaket och absolut nödvändiga satsningar. 

Aktieexpertens hållbarhetstips

Energieffektivisering

En lågt hängande frukt, helt enkelt för att det är en bättre investering att inte använda el än att generera den. Här återfinns bolag som minskar förlusten av el vid transport såsom ABB, men exempelvis också bolag inom isolering och nya material, såsom Kingspan.

Vindkraft

Vindkraftverk behöver underhållas och vindkraften växer med 10 procent per år. Generellt har branschen efter några år av många gånger tråkig aktieutveckling och stort kapitalbehov kommit upp i skala och byggt en lönsam serviceaffär vilket ger återkommande intäkter. Vattenhantering Vattenhanteringen är generellt eftersatt i många länder, såsom till exempel USA, där infrastruktur också är en högprioriterad fråga.

– Det är lätt att underskatta i vår del av världen där vi många gånger tar vårt vatten för givet” säger Alexander Jansson. I andra delar av världen med Indien som tydligast exempel är vatteninfrastrukturen i princip obefintlig och det råder stor brist på vatten. Bolag som sysslar med rening, avloppshantering och vatteninfrastruktur.

Återvinning och sophantering

Resten av världen ligger långt efter Sverige när det kommer till återvinning. I Tyskland och Storbritannien är det först de senaste två åren som ett pantsystem av burkar och flaskor likt det vi har i Sverige kommit upp på agendan. Europa har länge skickat mycket av sitt avfall till Asien, något man inte kommer att kunna göra i samma utsträckning framöver och behöver därför bygga lösningar på hemmaplan.

– Inom återvinning finns en enorm potential och kraftiga incitament, säger Alexander Jansson.

Energilagring

Ett högintressant men svårt område enligt Alexander Jansson.

– Det är mer binärt och oklart med olika tekniker, mycket oförutsägbart.

Det är inte helt omöjligt att batteribranschen går en liknande väg som solcellssektorn har gjort. Förr fanns alla solcellsfabriker i Tyskland och några få i USA, nu finns allt i Kina och priserna faller snabbt.

Solenergi

Det har varit en stor prispress på solceller, inte minst sedan Kina började tillverka dem i stor skala. Dessutom gör den snabba teknikutvecklingen att utbudet ökar och priset sjunker i en snabb spiral. Solceller är i princip helt underhållsfria vilket också gör att det är svårt att tjäna pengar på dem då det inte finns någon serviceaffär. Råvaror Efterfrågan på litium, kobolt och koppar ökar när allt fler fordon går på el. Men råvarusektorn är inget Save Earth Fund investerar i, främst företagsledningens brist på kontroll över marknadspriser och risken för snabba teknikskiften gör branschen volatil och riskfylld.

Författare Ellinor Beckett

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.