Aktiespararna

Aktiesparandet växer – tredje året i rad

Av Redaktionen
27 februari 20183 min lästid

Aktiesparandet har utvecklats till en riktig folksport.
Men det finns stora skillnader mellan männens och kvinnors favoritaktier.

Aktiesparandet fortsätter att växa i Sverige – för tredje året i rad.

I fjol ökade antalet ägare av svenska aktier med 20 000 till 2,1 miljoner, varav drygt 1,8 miljoner är svenska privatpersoner, visar uppgifter som Euroclear tagit fram på uppdrag av Dagens Nyheter.

1,1 miljoner av aktiespararna är män medan 750 000 är kvinnor. Mest utbrett är ägandet i 60- till 70-årsåldern. Samtidigt ökar aktieägandet i 20 till 30-årsåldern, enligt DN och Euroclears uppgifter.

Telia, Ericsson, Swedbank och H&M ligger fortfarande i topp i svenskarnas aktieportföljer.

Kvinnor och män gillar olika typer av aktier

Men det finns tydliga skillnader mellan könen på bolagsnivå.

Störst andel kvinnliga ägare har Billerud Korsnäs, SEB, Ericsson, Handelsbanken och Electrolux.

Starbreeze, Powercell Sweden, Eniro, Evolution Gaming och Sensys Gatso har däremot manlig dominans på ägarlistorna, rapporterar DN.

"Som långsiktig sparare bör man undvika det"

Aktiespararens analytiker har räknat fram avkastningen av en fiktiv dam- respektive herrportfölj, utifrån innehav på fem-i-topp för en likavikting.

Under helåret 2017 gav herrportföljen en avkastning på 5,6 procent mot 3 procent i den kvinnliga motsvarigheten.

Kvinnor investerar mer långsiktigt och tar inte så många drastiska beslut vid börssvängningar, konstaterar Tove Zander, vd för Unga Aktiesparare.

– Vi ser på listan att kvinnor investerar i storbanker. Det har över tid givit en stabil avkastning. Lika så skog, en långsiktig stabil investering, förpackningsindustrin växer i takt med att e-handeln ökar markant. Electrolux är ett bolag som producerar produkter man förstår sig på, det ligger i framkant kring sin teknik och erbjuder varor som vi alltid kommer ha ett behov av i hemmet.

Bolagsvalen i herrportföljen är en ytterst riskabel mix, varnar Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararen.

– Fördelningen kan jämföras med att åka motorcykel i hög fart utan hjälm. Det kan självklart gå vägen om man har tur, men risken för permanenta kropps- respektive portföljskador är dessvärre för stor. Som långsiktig sparare bör man undvika den här typen av bolag och den här portföljkonstruktionen.

Aktierna som styrde upp

Herrportföljen hade flera stora kursförlorare, så som Eniro och Starbreeze, under 2017.

– Portföljen räddades i princip uteslutande av den exceptionella kursutvecklingen i Evolution Gaming. Ökningen i Powercell hjälpte även portföljen. Utvecklingen var å andra sidan mer jämnt fördelad mellan innehaven i damportföljen, men den svaga utvecklingen i Billerud Korsnäs och Handelsbanken drog ned totalavkastningen, säger analytikern.

Privatpersoner står för 86 procent av ägandet i svenska aktier. Svenska och utländska institutioner står för 2 respektive 12 procent.

Dela med dig