Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-09

Aktiespararens proffs: Här är sex favoritaktier

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 11–12 2019.

Med börsen på rekordnivåer börjar allt fler positionera sig för skakigare tider.

Iföregående månad såg vi stor popularitet i cykliska företag, en trend som denna månad har vänt. Våra pejlare har sammanställt en bunt företag som de tror kommer gå bäst på 2 månaders sikt. Bland dessa ser vi bland annat storbankerna Swedbank, Nordea och Handelsbanken, telekomföretagen Ericsson och ­Telia samt snustillverkaren Swedish Match.

LÄS MER: Rolander: Hundra år – och fortfarande köpvärd

Kollar vi mer översiktligt, så kan vi se vilka sektorer som väntas gå bäst de kommande sex månaderna. I toppen finner vi fastigheter med 26,3 procent. Sektorn har sett till helåret gått oerhört starkt och många tror uppenbarligen att framtiden är fortsatt ljus för ­fastighetsbolagen.

Banksektorn är det många som vill äga de kommande sex månaderna. Penningtvättsoro ligger som en våt filt över sektorn som dessutom brottas med växande konkurrens på låne-sidan. Men många anser aktierna alldeles för billiga och med en lockande direktavkastning kring 7–8 procent är det köpläge om vi ska tro pejlingmedlemmarna. Verkstad däremot, som gått oerhört starkt på börsen senaste månaderna, fortsätter att tappa i popularitet hos de tillfrågade. Bara 10 procent, precis som i senaste tidningsnumret, tror att verkstadssektorn kommer att prestera bäst det närmaste halvåret.

SE ÄVEN: Premium: Korta Portföljen: Öppet mål i Nordens billigaste utdelningsaktie

Zoomar vi ut ännu mer och ser på den globala aktiemarknaden så ser vi en klar majoritet på 42,1 procent som förväntar sig Europa att leverera bäst. Marknaden har halkat efter exempelvis USA kraftigt senaste tiden, och värderingsgapet är stort. Det får uppenbarligen köpfingret att klia hos flertalet tillfrågade. Efter Europa finner vi Sverige med 21,1 procent och Afrika och mellanöstern och Asien med 10,5 procent vardera. Längre ner på listan finner vi Latinamerika, USA och Östeuropa med 5,3 procent var. Allra längst ner ser vi Japans aktiemarknad med 0 procent.

Pejlarna ger även sina prognoser om börsens utveckling på två månaders sikt. Hela 42 procent av pejlarna tror på att börsen kommer stiga minst 3 procent. 36,8 procent tror att börsen kommer sjunka minst 3 procent, och resterande 21,1 procent tror att börsen kommer ligga relativt oförändrad på plus/minus 3 procent.

MISSA INTE: Svenska utdelningslokomotiven

Författare Emil Kahi

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.