Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-18

Aktiespararens proffspanel: ”Här finns möjligheterna”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 8.

Pejlingdeltagarna ser intressant läge i Asien samt i svensk verkstad och bank.

I senaste pejlingen löd rubriken ”Gör dig redo för en stökig börssommar”. Och nog har vi allt sett en del kraftiga rörelser bland börsbolagen. Främst i samband med boksluten för årets andra kvartal där tvåsiffriga kursreaktioner inte sällan var en realitet. De bolag som slog förhandstipsen blev i många fall rikligt belönade medan de som inte riktigt nådde ända fram fick se sina aktiekurser rasa.

Ser vi till sektorer stack verkstad återigen ut åt det positiva hållet med många starka rapporter. Även framtidsutsikterna var mer optimistiska än vad marknaden väntat sig, där en viss rädsla tidigare förelåg att bolagsledningarna skulle börjat se en konjunkturavmattning alternativt att den ökade protektionismen världen över satt spår hos våra stora, exporterande verkstadsbolag. Men så verkade alltså inte vara fallet. Våra pejlingdeltagare verkar också vara fortsatt positiva till sektorn som helhet som tillsammans med bank är de hetaste sektorerna att äga de kommande sex månaderna med 21 vardera av rösterna.

Ser vi till säsongsmönster brukar augusti och september vara de svagaste börsmånaderna på året. December brukar vara bäst följt av april. Huruvida hur mycket man som investerare ska väga in säsongsmönster kan vi låta vara osagt men vi kan konstatera att en tredjedel av pejlingdeltagarna verkar inte ta någon notis om detta och tror att börsen kommer att stiga 3 procent eller mer under de kommande två månaderna. 25 procent av de tillfrågade tror på fallande börser medan knappa 42 procent tror på en oförändrad börs plus/minus 3 procent.

Vilken aktiemarknad tros gå bäst på sex månader? Här toppar, lite överraskande, Asien, med hela 27 procent av rösterna. Hela den asiatiska regionen har som bekant pressats av den uppskruvade handelsretorik som råder mellan främst USA och Kina och som fortsätter att eskalera. De asiatiska börserna har fallit kraftigt senaste månaderna och den kinesiska börsen har exempelvis befunnit sig i en björnmarknad (20-procentigt börsfall från toppen) sedan en tid tillbaka. Ser pejlingdeltagarna ett bra ingångsläge nu månne?

De populäraste aktierna att äga de kommande två månaderna toppades av SEB, H&M och Telia, följt av Dometic och Electrolux

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.