Aktiespararna

Aktiespararna förklarar: Aktieutdelning - så funkar det

Av Redaktionen
2 februari 20242 min lästid
Aktiespararna förklarar aktieutdelning.
Så här i bokslutstider duggar förslagen om utdelning till aktieägarna tätt. Men vad gäller egentligen kring aktieutdelning? Aktiespararna förklarar.
  • En aktieutdelning är en utbetalning av pengar till aktieägarna. Det handlar vanligtvis om att bolaget delar ut en del av fjolårets vinst, nivåer på 30-50% är vanliga. Det finns också extrautdelning.
  • Det är bolagets årsstämma som beslutar om utdelning efter förslag från styrelsen. Rätt till utdelning har den som är införd i aktieboken på avstämningsdagen, vanligtvis andra bankdagen efter årsstämman. Utdelningen betalas för det mesta ut under april eller maj.
  • Utdelning är en naturlig del i ett företag som går med vinst. Ett bolag ska i normala fall inte ha mer kapital än vad som behövs för att kunna betala kostnader, investera och ha tillväxt som optimerar framtida vinster.
  • Man brukar mäta avkastningen från utdelning i relation till aktiekursen, det kallas direktavkastning. Om utdelningen är 5 kronor och aktiekursen 100 kronor så är direktavkastningen 5%.
  • Generellt kan man säga att bolag med hög vinst i mogen verksamhet med begränsade tillväxtmöjligheter och investeringsbehov ger större utdelning. I förlustbolag och/eller bolag som växer snabbt ska man inte räkna med att få utdelning som aktieägare.
  • Exempel på branscher som nu delar ut mycket är banker. Swedbanks föreslagna utdelning i år är 15,25 kronor per aktie. Med nuvarande kurs på 213 kronor ger det en direktavkastning på drygt 7%.

LÄS MER: Aktiespararna förklarar: Därför stiget börsen när räntan faller

LÄS MER: Aktiespararna förklarar: Vad betyder det att börsen är överköpt?

Förklarande artiklar

Dela med dig