Aktiespararna

Aktiespararna förklarar: Därför rasar Intrum på börsen

Av Redaktionen
21 mars 20242 min lästid
Intrum har rasat rejält på börsen.
Intrums aktie har fallit med 75% sedan årsskiftet. Både Intrum och fodringsägarna anlitar nu kreditrådgivare. Vad är det som händer i bolaget? Aktiespararna förklarar.
  • Intrums verksamhet består av två delar. Dels vanlig inkassoverksamhet (Servicing) som man gör för externa kunder. Det andra benet är investeringsverksamheten (Investing). Det innebär att Intrum köper portföljer med förfallna krediter under nominella värdet och sedan försöker inkassera mer än vad man betalt.
  • Intrums verksamhet går inte dåligt, justerad EBIT var 2023 cirka 5,8 miljarder på en omsättning på 20 miljarder, Servicing och Investing står ungefär för hälften vardera av vinsten.
  • Problemet är skuldsättningen. Nettoskulden uppgår till 56 miljarder, vilket kan ställas mot börsvärdet som efter kursraset (minus 74%) i år är nere i 2,2 miljarder.
  • Skuldproblemet har förvärrats av att Intrums kreditbetyg nedgraderats av de stora kredithusen Moodys, Fitch och S&P Global Ratings. Det har medfört att värdet på Intrums obligationslån har fallit. Det fördyrar också bolagets framtida upplåning, eller stänger i värsta fall ute bolaget från kreditmarknaden.
  • Åsikterna går isär om hur akut skuldproblemet är. En mer optimistisk tolkning är att kassaflödet kan hantera förfall kommande året och att det är först i slutet av 2025 refinansieringsfrågan ställs på sin spets. Intrum kan (och har nyligen gjort) också sälja av portföljer. Det minskar skulden men sänker vinst i Investing.
  • Marknaden befarar att lösningen blir en nyemission på korvöres-nivå, vilket skulle göra att dagens aktieägare förlorar i stort sett allt – i likhet med SAS och Viaplay.
  • Spiltan har dragits in i soppan genom att dess lågriskklassade fond Spiltan Räntefond Sverige har Intrumobligationer. Den accelererande krisen har sänkt värdet på obligationerna och fonden har nu noll avkastning sedan årsskiftet.
  • Intrum har anlitat skuldrådgivare för att reda ut situationen och fordringsägarna har anlitat kreditrådgivare. På måndag ska Intrum ha en webbsändning och svara på frågor om bolagets kreditsituation.
IntrumFörklarande artiklar

Dela med dig