Aktiespararna

Aktiespararna förklarar: Sell in May and go away

Av Redaktionen
31 maj 20242 min lästid
Vad innebär egentligen Sell in may and go away?.
”Sell in May and go way” (med varianter) är det kanske mest kända av alla ordspråk på aktiemarknaden. Men vad betyder det och stämmer teorin? Aktiespararna förklarar.

"Sell in May and don´t come back until St Legers Day" (i september) är den kanske mest korrekta varianten av det klassiska ordspråket.

  • Ordspråket säger alltså att man ska sälja sina aktier i maj hålla sig borta från börsen under sommaren och köpa aktier igen under hösten.
  • Tänkbara förklaringar till att det skulle vara en bra strategi är dels att sommaren bjuder på lugnare handel, färre investerare och mindre (uppåt)rörelser, dels att den positiva effekten av aktieutdelningar under våren har ebbat ut och att den eufori som kan vara förknippad med ett nytt börsår har lagt sig.
  • Studier på den amerikanska aktiemarknaden ger visst stöd för talesättet. Under de senaste 80 åren har S&P 500 Index stigit i genomsnitt 6,9% mellan november och april, motsvarande för maj till oktober är endast 1,7%.
  • Även för Stockholmsbörsen har teorin viss bäring. Enligt DI har sommarmånaderna juni-augusti givit en negativ avkastning med nästan 1% under 2000-talet, dock främst orsakat av tre händelser: it-kraschen, finanskrisen och eurokrisen. Senaste tio åren är sommaren också sämsta perioden på börsen, avkastningen är ändå positiv, 1%.
  • Jonas Olavi påpekar i senaste Aktiespararen att det går att hitta uppemot nio år de senaste 25 åren då sommaren varit riktigt trevlig på aktiemarknaden. ”Att stå utanför starka månader är mer kostsamt än att vara med på nedgångar, helt enkelt eftersom börsen stiger över tid”, skriver han.
  • Man måste också beakta alternativet till att ha pengarna på börsen under de svagare månaderna. Även om avkastningen är lägre i aktier så kanske den ändå överträffar den korta räntan.

LÄS MER: Olavi: "Aktier är en året-runt-sport"

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Förklarande artiklar

Dela med dig