Aktiespararna

Detta innebär en vinstvarning

Av Redaktionen
24 januari 20242 min lästid
Vinstvarningar är en av de mest kurspåverkande händelserna på börsen. Men vad gäller egentligen för regler kring vinstvarningar?
  • I börsreglerna under insiderinformation står att om ”emittentens (läs börsbolagets) finansiella resultat eller ställning avviker från vad som rimligen kan förväntas med ledning av den information som emittenten har offentliggjort eller på annat sätt kommunicerat tidigare, kan informationen beträffande avvikelsen utgöra insiderinformation”. Det innebär att den ska kommuniceras till marknaden så snart som möjligt.
  • Exakt hur stor avvikelsen ska vara är inte reglerat. Utgångspunkten är senaste finansiella utvecklingen, prognoser eller framåtblickande uttalanden. Hänsyn ska tas till bland annat säsongsmässiga variationer, marknadsutveckling, annan information som lämnats från bolaget gällande omvärldsfaktorer, såsom känslighetsanalyser avseende t.ex. ränta, valuta och råvarupriser.
  • En vanlig diskussion är om bolaget borde ha vinstvarnat när analytikernas konsensusprognos avviker kraftigt från redovisat resultat. Enligt börsreglerna är dock sammanställningar av analytikers förväntningar ”inte avgörande för hur bedömningen ska göras”.
  • En vinstvarning kan göras åt båda håll, dvs om vinst klart understiger vad som tidigare kommunicerats eller överstiger densamma. I det senare fallet kallas det omvänd vinstvarning,
  • Vinstvarningar är vanligast 1-3 veckor innan resultatrapporten är planerad att redovisas. Det brukar betraktas som en rimlig tidpunkt där bolaget har tillräcklig information och samtidigt inte dröjer med en kurspåverkande kommunikation.

LÄS MER: KPI och KPIF - vad säger inflationsmåtten om priserna?

LÄS MER:


Förklarande artiklar

Dela med dig