Aktiespararna

Aktiespararna: "ISK har många fördelar"

Av Redaktionen
26 juni 20182 min lästid

Sparande i investeringssparkonton är riskfyllt och har lett till ett oväntat stort skattebortfall, enligt Riksrevisionen. Men Aktiespararna menar att fördelarna väger tyngre.

Enligt Riksrevisionen går det inte säga att det är förmånligt att spara med investeringssparkonto, ISK, eftersom spararna schablonbeskattas och inte kan göra avdrag för sina förluster, vilket gör sparformen mer riskfylld.

– Det ligger ju någonting i det, att du inte kan göra förlustavdrag på samma sätt som tidigare, säger organisationen Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

– Men samtidigt så är det så att börsen över tid har avkastat i snitt drygt sju procent per år. Förlustavdragsåren för en sparare med en diversifierad portfölj är färre än de gynnsamma åren. Så ur ett långsiktigt perspektiv skulle jag ändå säga att ISK har många fördelar, säger Joacim Olsson.

Förutom att sparformen innebär en större risk för spararna påpekar Riksrevisionen att införandet av investeringssparkontona lett till ett oväntat stort skattebortfall för staten. Runt 42 miljarder kronor, enligt myndighetens beräkningar.

Joacim Olsson menar dock att sparformens fördelar väger tyngre.

– Vi har ett betydligt bredare sparande i dag än vad vi hade innan ISK lanserades. Vi har också ett mer utbrett månadssparande. Förklaringen till det är att man inte längre behöver vara deklarationsexpert när man ska göra bokslut för året, säger Joacim Olsson.

Enligt Riksrevisionen har införandet av investeringssparkontona lett till ett komplexare skattesystem, som är svårt för sparare att överblicka.

Johanna Kull, sparekonom på banken Avanza, instämmer.

– Nu när man har höjt skatten på ISK, räntorna kanske är på väg uppåt och vi inte kan säga något om börsutvecklingen framöver, då är det inte säkert att ISK kommer att vara skattemässigt mer gynnsamt.

– Det här är ju såklart svårt för privatpersoner att avgöra - vilket sparande ska jag ha var? säger Johanna Kull.

Källa: SR

Dela med dig