Aktiespararna

Aktiespararna kritiserar viktigt ordförandeval: ”Övermäktigt”

Av David Flatbacke-Karlsson
19 januari 20185 min lästid

Aktiespararna anser att det är fel av SKF att föreslå Hans Stråberg till ny ordförande.
Anledningen: Finansmannen har redan för många uppdrag.
– Han är visserligen en superstjärna, men jag tror ändå att det blir övermäktigt, säger Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen, till Dagens Industri.

Hans Stråberg ersätter Leif Östling som ordförande i SKF.

Det skakar Aktiespararna på huvudet åt.

Organisationen har satt upp riktlinjer för hur många ordförande- och styrelseuppdrag en person ska få ha – och Stråberg överskrider dessa med råge.

Aktiespararna sätter sig på tvären angående att SKF har utsett Hans Stråberg som nytt förslag till ordförandeposten.

Det beror på att Stråberg har långt fler ordförande- och styrelseuppdrag än vad Aktiespararna rekommenderar att en individ ska ha – och inte tänker avsäga sig några uppdrag när han tar klubban i kullagertillverkaren.

– Jag ser att jag har den tiden som krävs för att också ta på mig SKF, säger han till DI. (https://www.di.se/nyheter/annu-ett-uppdrag-inget-problem-for-hans-straberg/)

Aktiespararna anser att taket slås i när någon har tre ordförandeuppdrag eller fem styrelseuppdrag. Utöver styrelseuppdragen på Stockholmsbörsen, där han är ordförande i Atlas Copco, vice ordförande i Stora Enso och ledamot i Investor, sitter han i styrelsen i sju onoterade bolag.

– Hans Stråberg är en väldigt duktig och kompetent person – det handlar inte om det. Däremot anser vi att det bör vara fullt fokus från en ordförande i ett så stort och viktigt bolag. Ytterligare ett eller två uppdrag är okej, men han sitter i styrelsen för tio-elva bolag, och i min värld är det för mycket. Han är visserligen en superstjärna, men jag tror ändå att det blir övermäktigt, säger Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen, till Dagens Industri.

”Då uppstår problemet”

Claes Folkmar är tydlig med att Aktiespararna kommer att begära en särskild omröstning gällande Hans Stråbergs ordföranderoll i SKF på årsstämman den 27 mars. Om det blir en omröstning kommer organisationen att rösta nej.

Nomineringen av Hans Stråberg indikerar en negativ typ av mönster i Wallenbergsfären, enligt Claes Folkmar.

– Det är bekymmersamt att det hela tiden är samma personer som återkommer. Då uppstår det här problemet att vissa får så fruktansvärt mycket att göra att risken är att de inte kan utföra sitt uppdrag tillräckligt bra, säger marknadsbevakningschefen, och fortsätter:

– Har inte Wallenbergsfären ett större nätverk? Varför breddar man sig inte? Om Cevian (aktivistfonden) kan hitta väldigt duktiga ordföranden både här och där så måste man kanske bredda sig internationellt. Det är inget som säger att det inte kan vara en engelsman eller en tysk som tar över uppdraget i SKF, eller måste de prata svenska?

Vill se en förklaring

FAM, som är huvudägare i SKF och ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna, har kommit fram till att Hans Stråberg har den tid, kraft och motivation som krävs för att driva kullagertillverkaren framåt. Det ska Marcus Wallenberg ha uppgett för DI.

Claes Folkmar undrar dock varför den övriga valberedningen, innehållandes pensionsstorheten Alecta, finans- och försäkringsbolaget Skandia och storbanken SEB:s fondbolag, inte har satt ned foten.

– De måste motivera på vilket sätt han har förmåga att klara av allt detta utan att något eller några av uppdragen inte blir utförda fullt ut.

Det är viktigt att veta att förutsättningarna finns för att göra ett utomordentligt ordförandejobb, betonar marknadsbevakningschefen.

– Om jag äger aktier i SKF så vill jag ha en ordförande som fokuserar på SKF, säger Claes Folkmar till Dagens Industri.

FAKTA

Här är Hans Stråbergs alla uppdrag

Wallenbergsfären:

Ordförande i SKF (förutsatt att han väljs vid stämman som hålls den 27 mars).

Ordförande i Atlas Copco.

Vice ordförande i Stora Enso.

Ledamot i Investor.

Altor-bolag:

Ordförande i batteribolaget CTEK.

Vice ordförande i medicinteknikbolaget Orchid Orthopedics.

Ledamot i energiföretaget Northstar.

Mellby Gård-koncernen:

Ordförande i tätningsbolaget Roxtec.

Ordförande i speciallistföretaget Nikkarit.

Ledamot i industrikoncernen Mellby Gård.

Ledamot i verkstadsmaskintillverkaren Hedson Technologies.

Fotnot: Listan saknar engagemang i Hans Stråbergs egna företag.

Dela med dig