Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2020-08-21

Aktiespararna: ”Låt bankerna avgöra om sina utdelningar”

wysiwyg_image

Pandemin satte stopp för 50 miljarder kronor i utdelningar från fyra storbanker, nu anser Joacim Olsson att de pengarna ska till aktieägarna.

Han skulle välkomna en utdelning från bankerna de kommande månaderna. Med förutsättningen att bankstyrelsen gör bedömningen att de även efter utdelningen förblir välkapitaliserade och har tagit höjd för extra risker.

Aktiespararnas vd är skeptisk till Finansinspektionens uttalande om att ställa in alla utdelningar för helåret.

– Jag tycker att det är bankstyrelserna, inte Finansinspektionen, som bäst avgör om man ska dela ut pengar till aktieägarna, säger han till SvD.

Det är ett nytt läge nu med mindre smittspridning, ekonomin visar tecken på att komma igång igen och samtliga berörda fyra banker har kommit med starka halvårsrapporter. Då måste man kunna ta nya beslut menar Joacim Olsson.

Han får medhåll från Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank som menar att bankerna uppfyller kraven på hur mycket pengar banker måste ha för att få genomföra utdelningar. Dessutom har de inte tagit emot något statligt stöd.

– Med det i åtanke förstår jag faktiskt inte logiken i att nu säga tvärnej till alla utdelningar från banker, uppger han för SvD.

Joacim Olsson avslutar med att poängtera vad utdelningarna bidrar med.

– Det här är kapital som kommer till bättre nytta någon annanstans, det måste man komma ihåg. De återinvesteras och fyller en viktig funktion på kapitalmarknaden.

 

Författare Redaktionen