Aktiespararna

Aktiespararna nära ny framgång i Swedbankhärvan: ”Välkomnar beslutet”

Av Redaktionen
18 juni 20193 min lästid
Efter att ha firat flera triumfer i röran om misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet är Aktiespararna på väg att ro en ny seger i hamn. Glass Lewis, som vägleder utländska aktieägare inför bolagsstämmor, har rekommenderat sina kunder att rösta för organisationens förslag om en särskild granskning. – Vi hoppas att det leder till att även svenska institutioner inser det rimliga i att en granskningsman tillsätts, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till SvD Näringsliv.

Birgitte Bonnesen fick lämna vd-posten, styrelseordförande Lars Idermark och styra delar av styrelsen har bytts ut, Göran Persson har nominerats som ny ordförande och revisionsbyrån EY blev petad som extern utredare på grund av att de förekom i utredningarna om Danske Bank.

Aktiespararna har redan fått igenom flera av sina önskningar i härvan som uppstått efter att uppgifterna om misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet nått omvärlden.

Nu är organisationen nära att göra skillnad igen.

Inför onsdagens extrastämma i storbanken har Glass Lewis, ett amerikanskt bolag med sitt huvudsäte i San Fransisco, bekräftat för SvD att de kommer att rekommendera sina kunder som är röstberättigade att rösta för Aktiespararnas förslag om att en särskild granskningsman ska tillsättas.

– Vi välkomnar deras beslut naturligtvis. Vi hoppas att det leder till att även svenska institutioner inser det rimliga i att en granskningsman tillsätts, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till tidningen.

Inget är klart

Det utländska ägandet i Swedbank uppgår till 34 procent, enligt tjänsten Holdings. Det krävs att 10 procent av rösterna på stämman trycker på ”ja” för att förslaget om en särskild granskning ska gå igenom.

ISS, en annan, stor ägarrådgivningskonsult för utländska aktieägare, säger nej till Aktiespararnas förslag. Glass Lewis uppger inte hur många ägare som de representerar.

Aktiespararna hoppas dock att förslaget klubbas igenom. Joacim Olsson understryker att Swedbanks egen, interna utredning inte är stark nog för att verkligen ställa de riktigt tuffa frågorna.

– Menar man allvar med att granska den härvan grundligt är det nödvändigt att tillsätta en granskningsman för att återupprätta förtroendet för banken.

Joacim Olsson tycker att det är tråkigt att flera av Swedbanks svenska storägare, bland dem AMF och Alecta, uttalat sig och sagt att de kommer att nobba Aktiespararnas förslag.

– Det är uppenbart att Swedbanks egen interna utredning inte är tillräckligt kraftfull för att ställa de obekväma frågorna om vad som har hänt och hur styrelsen har agerat. Vi tror också att det finns all anledning att vara övertydlig när det gäller de amerikanska myndigheterna och visa att vi gör allt för att gå till botten med det här. Vi tror det minskar risken för sanktioner från amerikanska myndigheter, säger han.

Dela med dig