Aktiespararna

Aktiespararna om avgifterna som hotar pensionsdrömmen: "Marknadsmisslyckande"

Av Redaktionen
6 juli 20174 min lästid

Höga avgifter är ett stort hot mot pensionsdrömmen.
– Det är ett marknadsmisslyckande, sa Aktiespararnas vd Joacim Olsson på ett livesänt seminarium i Almedalen.

”Kostnader som hotar drömmen om en skön pension” var temat för ett seminarium mellan Aktiespararnas vd Joacim Olsson, den tidigare finansmarknadsminister Peter Norman, ledamot i Swedbanks styrelse och Bengt Svelander, chef för Kammarkollegiet Kapitalförvaltning som hölls i Almedalen på tordagsförmiddagen.

Seminariet sändes live på kammarkollegiets webbplats

En rad centrala sparfrågor lyftes:

  • Vad betyder fortsatt höga och ofta dolda avgifter för avkastningen i en tid när vi har låg tillväxt, låg inflation och låga räntor?
  • Vilken kostnad borde vara rimlig i dag?
  • Är dagens praxis rimlig: 1,5-2 procent som innebär att uppemot en fjärdedel av kapitalet har ätits upp på 10 år genom enbart förvaltningsavgiften?

"Måste vara observant"

Aktiesparnas vd Joacim Olsson berättade om de flertalet bekymmer han ser med de höga avgifterna.

– Det är alldeles uppenbart att avgifterna är alldeles för höga. Många har exponering mot Sverigefonder. Ett exempel är en sådan som har en årlig avgift på 1,29 procent och förvaltar kapital värt 16 miljarder kronor. Den har överträffat index två gånger de senaste tio åren. Det är ytterst få förvaltare som klarar av att överavkasta index över tid. Man måste vara observant på fondavgifter, sa han.

Joacim Olsson, som fick medhåll av sina kollegor på scenen, menar också att utbildningsfrågan är A och O. Redan i yngre år gäller det att skaffa sig en god grundkunskap om sparande i både aktier och fonder.

– Utbildningsfrågan är helt avgörande. Det är ytterst lite inslag i den vanliga undervisningen just nu. Det är ett måste ha med sig det i livet för att kunna bygga upp en trygghet för sin ålderdom. Man ska inte kunna få ett avgångsbetyg från grundskolan utan att förstå ränta-på-ränta-effekten, sa han, och lyfte fram Ung Privatekonomi, Aktiespararnas utbildningssatsning, som utbildar 60 000 elever årligen.

"Ett marknadsmisslyckande"

Att sparare i många fall gått miste om stora belopp handlar i mångt och mycket om okunskap och dålig informationsgivning från fondbolagens sida.

– Det är inte svårare än så att det är ett marknadsmisslyckande. Konsumenten har ofta inte tillräckligt mycket kunskap för att utvärdera alternativen eller intresse för att göra det. Skulle vi ha så här höga avgifter om det fondbolagen fakturerade en gång per år? Jag tror inte det. Då hade det blivit tydligare. Nu vet vi inte vad vi betalar.

– Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, sa Peter Norman.

– Det är viktigt att förstå att det här är avgörande för vilken avkastning vi kommer att få i framtiden, sa Bengt Svelander.

Klokt att tänka till

Fondbolagen bör bli skickligare på att redogöra för sina avgifter, enligt Joacim Olsson.

– Väldigt få reflekterar över avgiften i relation till avkastningen. Varför inte få till ett upplägg där fondförvaltarna måste redogöra den faktiska avgiften sett till avkastningen de fem senaste åren?

Bengt Svelander är tydlig med att kommunikationen måste förbättras.

– Branschen behöver bli mer transparent. Den har inte alltid tagit hänsyn till transparenta kostnader. Det finns andra sätt att tjäna pengar på än genom höga förvaltningsavgifter. Ett rättvisande jämförelsepris ska tas fram. Det ska jämföra äpplen mot äpplen oavsett förvaltningsform. Branschen ska hjälpa kunden genom att ge denne möjligheten att göra det rätta vägvalet.

Dela med dig