Aktiespararna

Aktiespararna om Gardells intåg i Ericsson: ”Kan skaka om och tillföra nya perspektiv”

Av Redaktionen
31 maj 20174 min lästid

Aktiespararnas vd är övertygad om att Christer Gardell och Cevians intåg kan lyfta ett pressat Ericsson. "Han brukar ha näsa för det han gör", säger Joacim Olsson till SvD Näringsliv.

På onsdagen kom bekräftelsen. Christer Gardells aktivistfond Cevian satsar hårt och blir ny storägare i telekomjätten Ericsson. Finansmannens val att kliva in i bolaget välkomnas av Aktiespararnas vd.

– Han brukar ha en bra näsa för det han gör, säger Joacim Olsson till SvD Näringsliv, och fortsätter:

– Jag tror att det kan skaka om och tillföra nya perspektiv och idéer som kan vara bra för Ericsson. Att en som som Gardell går in brukar var positivt för kursen på sikt.

Experterna lyfter fram Gardell

Aktiespararens börsproffs uppskattar Christer Gardells intåg i Ericsson.

Enligt ett dokument inlämnat till den amerikanska finansmyndigheten SEC har Cevian köpt nästan 168 miljoner B-aktier. Inklusive innehavet av Cevians drygt 113 000 A-aktier äger Cevian aktier i Ericsson värda omkring tio miljarder kronor – och är därmed den största ägaren i bolaget efter Wallenbergs Investor.

För vanliga aktieägare innebär beskedet bra nyheter, enligt Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium.

"Svårt att se något negativt"

– Ur ett aktieägarperspektiv är det bra att en aktör som Cevian kommer in. Det kan vända den negativa trenden för aktien och fungera som en psykologisk vändpunkt. Jag har svårt att se något negativt, säger han.

Även Anders Elgemyr, krönikörskollegan i Aktiespararen som är chef för aktieanalys på Jarl Securities, är positivt inställd till Cevians inträde.

– Det här kan vara det bästa som kunde hända Ericsson, det behövs en riktig omskakning i bolaget, säger Anders Elgemyr, säger han till SvD (https://www.svd.se/analytiker-risk-for-att-avknoppning-hamnar-hogt-pa-agendan).

Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning, ser på saken på följande sätt:

– Cevians inträdde är positivt för Ericsson. Cevian har ett bra track-record på att få ut värde ur sina investeringar, säger han och tillägger:

– Denna gång är Cevians inhopp mindre kontroversiellt än vid tidigare investeringar. Det verkar finnas en samsyn mellan nuvarande ägare och Cevian.

Det handlar perfekta caset om

Peter Malmqvist betecknar Cevian som en utpräglad bottenfiskare, som genom sitt agerande och sin profil räknar med att andra aktörer ska nappa och också välja att gå in – och därmed bidra till en högre värdering av aktierna.

– I det perfekta caset handlar det om ett stort bolag där Cevian kan argumentera för en uppdelning för att tydliggöra delar i bolaget, som enligt deras bedömning är för lågt värderade.

– Men utifrån den profilen är inte Ericsson perfekt, säger börsproffset.

Räknar med förändringar

Visserligen anses servicedelen i Ericsson vara möjlig att separera.

Men jämfört med ABB:s industri- och kraftdel eller AB Volvos olika verksamhetsområden har Ericsson inte samma potential, enligt Malmqvist, som ändå räknar med att vi kommer att få se förändringar när Cevian går in i Ericsson. Med sikte på bland annat att Christer Gardell ska sitta i valberedningen.

– Det handlar om att genom aktivt ägarskap vidta förändringar.

Posten fullt möjlig att handla upp

Enligt marknadsbedömare som Aktiespararen talat med är Cevians post med A-aktier fullt möjlig att ganska snabbt handla upp på marknader under några veckor.

Inte heller Peter Malmqvist räknar med att Cevian fått draghjälp från någon av storägarna.

Dela med dig