Du är här

2017-09-27

Aktiespararna sågar oväntad utdelningsdiss

wysiwyg_image

I sista stund väljer fastighetsbolaget Balder att dra tillbaka utdelningen på sina preferensaktier genom att köpa ut sina ägare.
Ett besked som Aktiespararna ifrågasätter starkt.
– Det är inte snyggt gjort, säger marknadsbevakningschefen Claes Folkmar.

Fastighetsbolaget Balder har fått tillstånd att lösa in sina preferensaktier.

Sparare blåses på utdelningen.

Beslutet kritiseras nu hårt av Aktiespararna.

”Saknar etik”

I måndags höll Balder en extrastämma. Där klubbade styrelsen igenom ett förslag som innebär att fastighetsbolaget får lösa in sina preferensaktier den 9 oktober. Det innebär att sparare som äger preferensaktier i Balder går miste om en utdelning – som skulle kommit den 10 oktober.

En aktieägare säger så här till Dagens Industri:

– Fullföljer de det här så kommer jag aldrig att investera i Balder igen. Man investerar inte i ett bolag som saknar etik och redighet.

Aktiespararna ställer sig oerhört frågande till agerandet.

– Det är väldigt snålt av dem, och ytterst tveksamt agerande. Kupongen är ju intjänad under det senaste kvartalet. Det är inte någon framtida intjäning som utdelningen bygger på. Det är tre månader minus en dag som ägarna borde få kupong för, säger Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen, till DI.

LÄS ÄVEN: Gardells styckning splittrar proffsen

”Får lära sig av det”

Avanzas sparekonom Claes Hemberg menar att preferensaktieägare ser tillgångsslaget som ett bankkonto och att aktien ägs för just utdelningens skull.

– Att man då inte får utdelningen blir som att rycka bort mattan under dem. När de beter sig så här illa får man lära sig av det och kanske inte äga fler Balderprodukter, säger han till DI.

Det kan även vara nyttigt för sparare som äger Balders vanliga aktier att följa utvecklingen noga framöver.

– Det ser ut som att man bara intresserar sig för storägarna och helt struntar i småägarna. Det är även en signal till ägare av andra preferensaktier: utgå från att de kör över dig, så blir du mindre besviken och tåligare mot tråkiga överraskningar, säger Claes Hemberg.

Frågan ska lyftas

Claes Folkmar är tydlig med att Aktiespararna överraskades av Balders val.

– Det är inte så att Balder inte har de här pengarna, så det är inte särskilt snyggt gjort. Jag ser inte att Balder har något som helst skäl att inte uppfylla vad ägarna har förväntat sig. Vi kommer att ta upp den här frågan i vårt bolagsutskott. Det är en renhållningsfråga.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.