Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-01-10

Aktiespararnas analytiker: "Detta skrämmer börserna"

wysiwyg_image

Aktiespararnas analytiker Robert Andersson kommenterar börsläget just nu med fokus på räntor och inflation.

När FED i förra veckan publicerade sitt senaste protokoll så överraskades marknaden. Ledamöterna i den amerikanska centralbanken skruvade upp sina inflationsprognoser samt indikerade fler räntehöjningar samt en bantad balansräkning framgent.

Inflationen fortsätter att ligga på en mycket hög nivå i USA och har under de senaste månaderna varit närmare 7 procent. På onsdag presenteras senaste månadens siffor och då ligger konsensus på 7,1 procent. Utfallet blir intressant att följa.

LÄS ÄVEN: 10 aktier som står pall i oroliga tider

Protokoll som ororar

Det nyligen publicerade protokollet innehöll överraskningen att en majoritet av ledamöterna nu tror på tre räntehöjningar i år och två ledamöter tror till och med på fyra höjningar, varav den första höjningen förväntas redan i mars.

Det är en stor förändring mot den bild som förmedlades vid septembermötet där en stor majoritet av ledamöterna trodde på maximalt en höjning under 2022. Den mycket höga inflationen tillsammans med de förväntade höjningarna bör få marknadsräntorna att följa med uppåt.

wysiwyg_image

Snabbt sjunkande arbetslöshet

Lägg därtill att den amerikanska arbetslösheten nu börjar återhämta sig och nå låga nivåer. Fed som inte bara arbetar efter ett inflationsmål utan även ett arbetsmarknadsmål kan därför tänkas släppa sin expansiva penningpolitik nu när både arbetsmarknaden går starkt och inflationen är hög. Dessutom är den starka arbetsmarknaden inflationsdrivande.

Det innebär att inflationen kan överraska på ovansidan och framtvinga snabbare höjningar eller aggressivare komprimering av balansräkningen. Detta skrämmer börserna.

Börsoron smittar av sig

Om vi snabbt vänder blickarna mot den svenska börsen kan konsteras att flertalet tillväxtaktier med höga värderingar har varit i skottgluggen.

Fem förlorare under senaste veckans börsoro:

Truecaller -20,2%

Mips -18,8%

Vitrolife -18,3%

Swedencare -17%

Garo -13,5%

Fem stabila aktier under senaste veckans börsoro

Tele 2 A +4,9%

SKF +4,6%

SSAB B + 4,3%

Holmen B +2,4%

Handelsbanken B +1,9%

Räntor upp, bolag med höga värderingar ner?

Första börsveckan av 2022 blev en röd sådan. Framförallt pressas bolagen med högre multiplar. Anledningen är räntans stora effekt i investeringskalkylerna. I en högräntemiljö prioriteras bolag med högre vinster idag i förhållande till sin värdering.

wysiwyg_image

Frågan många investerare ställer sig nu är huruvida högre räntor ska få börsen på fall eller inte. Här en lång graf på amerikansk 10-åring och USA-börsen.

Under de senaste åren av låga räntor har istället motsatsen belönats, bolag som inte nödvändigtvis tjänar lika mycket pengar idag men som har mycket goda tillväxtförutsättningar har haft ett par fina år, kommer vändningen nu?

Fastighetsbolagen under press

En annan bransch som haft en tung start på året är fastighetsbranschen. Fastighetsindex har redan hunnit falla 5 procent under det nya året. Boven i dramat är även i detta fall de potentiellt högre räntorna.

wysiwyg_image

Svenska fastighetsindex uppvisar en svag trend senaste veckorna i spåren av en ökad ränteoro. Överdriven?

Fastighetsbranschen är till sin natur, mycket skuldtyngd. När räntorna då stiger så innebär det högre kostnader och lägre lönsamhet. Även om lönsamhetsförsämringen ligger några år fram i tiden, tack vara långsamma räntehöjningar kombinerat med lång räntebindningstid, så kommer den diskonteras i aktiekurserna och ge utslag redan idag. 

Grunden till högre inflation

Grunden i den höga inflationen är fortsatt komponentsbristen och leveranssvårigheterna. När utbudet är mycket litet så kommer priset att stiga säger den nationalekonomiska teorin, likväl har praktiken bekräftat teorin under 2021. Marknaden har länge förväntat sig en snabb övergång av denna utbudsbrist, en övergång som nu verkar dra ut på tiden.

Detta beror delvis på grund av nya omikronvarianten som återigen innebär nya nedstängningar och försvårad global handel. 

/Robert Andersson

Författare Redaktionen