Aktiespararna

Aktiespararnas analytiker släpper ny bok om börsen

Av Redaktionen
22 mars 20233 min lästid
Cristofer Andersson, analytiker hos Aktiespararna.
Cristofer Andersson berättar om sin nya bok

Hej Cristofer Andersson, författare och framför allt analytiker hos oss på Aktiespararna! Du släpper en ny bok, Mentala Modeller – för investerare som vill slå aktiemarknaden, idag, kan du berätta mer om den?

Hej, ja gärna! Min nya bok, som är min fjärde i ordningen, fokuserar på tio mentala modeller var syfte är att ge investeraren möjligheter att se på bolag, analyser med mera utifrån olika perspektiv. Jag använder mig av metaforen motiv, ram och tavla. Beroende på vilken ram som pryder motivet kommer vårt helhetsintryck av tavlan att påverkas. Motivet är fortfarande detsamma, men upplevelsen av tavlan ändras beroende på den omkringliggande ramen. Att se på bolag, analyser, sektorer med mera utifrån olika perspektiv ökar sannolikheten att investerarens beslut blir så bra och väl underbyggt som möjligt.

Vilka bör läsa den här boken?

Boken är, som mina tidigare, skriven på ett pedagogiskt sätt med exempel och skildringar från såväl börslivet som det vardagliga sådana, där flera historiska resor erbjuds. Det krävs inga som helst expertkunskaper eller dylikt för att ta åt sig av innehållet. Med det sagt kan och kommer även de mer erfarna att ha nytta av boken, för de mentala modeller som presenteras är sådana som alltid kan appliceras, såväl på börsen som i vardagen.

Vad är det viktigaste man ska ta med sig efter att man läst, tycker du?

Det är en svår fråga och det finns inget exakt och enkelt svar. Det jag hoppas man tar med sig är en insikt av ödmjukhet, både inför sig själv och sina medinvesterare. Jag hoppas också att man tar med sig alla de fördelar som kommer av att applicera dessa modeller. Ett av kapitlen fokuserar på att tänka tvärtom – inverterat. Jag vill inte avslöja för mycket, men kortfattat kan jag ställa de retoriska frågorna; ’hur kan jag investera och tjäna så mycket som möjligt?’ mot ’hur kan jag investera till så låg risk som möjligt men ändå ta del av uppsidan?’. Helt plötsligt ser man på caset utifrån helt andra ögon – perspektiv – och värderar således bolaget och aktien annorlunda.

Till sist, vad tror du om börsen under 2023?

Jag är ödmjuk och sitter inte på något facit. Jag tror vi slutar på högre kurser än vad vi började året på, men resan dit kommer vara allt annat än rak. Således månadssparar och investerar jag, månad efter månad. Över tid kommer det vara en vinnande strategi.

Intervjuer

Dela med dig