Aktiespararna

Aktiespararnas krav – skärpta introduktionsregler: ”Slumpmässigt om man tjänar pengar”

Av David Flatbacke-Karlsson
3 juli 20172 min lästid

Som sparare ska du verkligen veta vad du investerar i.
Det är vad Aktiespararna kämpar för i samband med börsnoteringar.
– Det är nästan slumpmässigt om man tjänar pengar, säger Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen.

Antalet nya bolag på börsen har slagit rekord under första halvan av 2017.

Men långtifrån alla investerare får ut något av sina satsningar.

Nu ställer Aktiespararna krav på skärpta regler när det handlar om noteringsprospekt.

Aktierna kan ha tappat över 50 procent

Det har aldrig varit intressantare att ta sitt bolag till börsen än vad fallet är i nuläget. Antalet nya bolag på marknaden i Stockholm har nått en ny toppnotering hittills i år. Men det innebär inte att alla entréer på börsen blir av bra karaktär.

På de mindre handelslistorna, så som First North och Aktietorget, har vissa aktier fallit med så mycket som 50–60 procent sedan börsdebuten. Aktiespararna kräver nu skärpta regler gällande prospekt, som bolagen skickar ut för att värva investerare, för att sparare ska få tydligare och mer fullständigt information om vad de egentligen skjuter in sina pengar i för typ av bolag.

– Det är nästan slumpmässigt om man tjänar pengar eller inte. Det beror mycket på att prissättningen inte är bra i många av de här introduktionerna, säger Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna, till Ekonomiekot i Sveriges Radio.

”Behövs en skärpt lagstiftning”

Claes Folkmar menar att de som sätter priset i samband med en börsintroduktion inte alltid sätter ett rimligt sådant. Han är också tydlig med att striktare regler är ett måste för att skydda sparares ekonomiska intressen.

– Framför allt på de mindre listorna är det mer som ett försäljningsblad än som en kritisk genomgång av bolaget. Tyvärr tror jag att det behövs en skärpt lagstiftning kring prospektskrivande, så att det blir lättare att ställa skadeståndskrav i efterhand om informationen har varit direkt felaktig, säger Claes Folkmar.

Dela med dig