Aktiespararna

Aktiespararnas varning: ”Negativ utveckling”

Av David Flatbacke-Karlsson
20 augusti 20182 min lästid

Donald Trump vill se över möjligheten att minska antalet kvartalsrapporter för amerikanska bolag.
Aktiespararnas vd Joacim Olsson räds att Nasdaq Stockholm ska slå följe.
– Det vore en negativ utveckling, säger han till Ekonomiekot i Sveriges Radio.

President Donald Trump har gett SEC (amerikanska finansinspektionen) i uppdrag att se över förutsättningarna för börsnoterade bolag i USA att endast rapportera på halvårsbasis i stället för kvartalsvis.

Nu oroar sig Aktiespararna över att Nasdaq Stockholm också ska minska kraven på antalet finansiella rapporter per börsbolag och år.

– Det vore en negativ utveckling. Det skulle innebära att mindre investerare, småsparare, skulle få svårt att få samma information för att kunna fatta värdegrundade investeringsbeslut, säger organisationens vd Joacim Olsson till Ekonomiekot i Sveriges Radio.

”Betydligt större problem”

Donald Trump menar att ett slopande av kvartalsrapporter, som kommer fyra gånger om året, skulle slå vakt om mer långsiktiga investeringar.

Joacim Olsson anser dock att det finns andra faktorer som kan ställa till det sett ur ett längre perspektiv.

– Det handlar mer om felaktigt konstruerade incitament och bonusprogram, där olika former av ekonomisk ersättning utfaller om ett visst mål nås, som kan leda fram till en hets att leverera. Det är ett betydligt större problem än att man ger information till ägarna och marknaden.

SE OCKSÅ: Här är proffsens nya favoritaktie (https://old.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/har-ar-proffsens-nya-favoritaktie)

Sedan 2014 har Nasdaq Stockholm infört möjligheten att låta bli att redogöra för det första och tredje kvartalet för att minska administrationen för bolag. Däremot måste siffrorna presenteras.

I en kommentar till SR meddelar Nasdaq att de följer utvecklingen i USA, men att inga konkreta förändringar gällande kraven på bolagens informationsgivning är planerade i nuläget.Dela med dig