Aktiespararna

Aktiespararnas vd inför valet: ”Håll fast vid dina sparmål”

Av Redaktionen
7 september 20183 min lästid

Många sparare håller andan inför valet – och måndagens börsöppning.
– Visst kan det bli stökigt ett tag, men akta dig för paniksälj, varnar Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

På söndag avgörs de parlamentariska förutsättningarna för hur Sverige ska regeras de närmaste fyra åren. Att döma av opinionsmätningarna ligger någon form av minoritetsregering i korten – men när, hur och med vilka återstår att se.

Valresultatet kan säkert få börskurserna att gunga till, men Joacim Olsson, Aktiespararnas vd, uppmanar spararna att sitta still i båten och hålla fast vid kursen mot sina långsiktiga sparmål.

– Historien har visat att den avkastning som börsen ger över tid är överlägsen alternativen. Men för att minska riskerna är det viktigt att ha en långsiktig sparhorisont, sprida riskerna mellan olika sektor, marknader och över tid. Naturligtvis har inte heller hushållsbudgeten eller pengar man behöver här och nu på börsen att göra.

– Utifrån osäkerheten inför valet finns det ingen anledning att lägga om denna strategi. Tvärtom tycker jag att det politiska läget understryker relevansen av dessa principer för ett långsiktigt och klokt sparande.

"Lär knappast komma som en överraskning"

Joacim Olsson konstaterar också att minoritetsregeringar inte är något nytt fenomen i Sverige, utan det normala under hela efterkrigstiden, en stark period för Stockholmsbörsen.

– Skulle valet resultera i en minoritetsregering lär det knappast komma som en överraskning för finansmarknaden. Däremot tror jag att man som investerare måste vara beredd på att det kan bli lite oroligt under processen fram till en ny regering är klar. Men det handlar om en begränsad period, så det finns ingen anledning till panik.

Ur är ett långsiktigt börsperspektiv är det viktigare att fokusera på hur man som sparare uppfattar den nya regeringens förutsättningar att skapa ett bra klimat för näringsliv och investerare.

– Ökad beskattning av riskkapital, som till exempel ISK-skatt, skulle naturligtvis vara ett problem både ur ett näringslivsperspektiv och för vanliga sparare. Det är också viktigt att den nya regeringen värdesätter betydelsen av bolagen inom välfärdssektorn.

Det här ska du ha koll på

Men det viktigaste för privatinvesterarna att hålla ögonen på – oavsett regering – är de enskilda bolagen, till exempel genom Aktiespararnas bevakning.

– De enskilda bolagens egna innovationskraft och anpassningsförmåga spelar en större roll än politiken ur ett investerarperspektiv, säger Joacim Olsson.

Dela med dig