Aktiespararna

Aktiestrategen ser tuff motvind för börsen

Av Elin Hanspers
9 februari 20242 min lästid
Handelsbankens aktiestrateg fortsätter ha en försiktig syn på Stockholmsbörsen och fokuserar på enskilda bolags egenskaper, istället för att förorda vissa branscher.

2023 blev ett betydligt starkare börsår än väntat, men nu när första rapportsäsongen 2024 är i full sving noteras att vinstmarginalerna varit klart lägre än väntat för en majoritet av de rapporterande bolagen, skriver Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling i Fokus Placeringar. Han noterar även att efterfrågan vacklar.

”Vi tror fortfarande att bolagsvinsterna kommer att mattas, oavsett om det blir recession i ekonomin eller inte. Orsaken är att vi haft en ”pandemi-bubbla” där bolagen via prishöjningar har lyckats höja sina marginaler till långt över det historiska genomsnittet”, säger han och fortsätter:

”Marknaden räknar nu med att vinsterna globalt sett ska öka med 8-10% i år, men vi tror snarare att de globalt sett ska ned 10 procent när marginalerna normaliseras. Det behöver inte vara någon katastrof för börsen, men det blir en tuff motvind.”

Väljer ut tre bolag

Handelsbanken fortsätter att ha en försiktig syn på Stockholmsbörsen, säger han, särskilt med tanke på att ränteplaceringar numera är ett alternativ.

”I den här marknaden tycker vi att det är klokast att fokusera på de enskilda bolagens egenskaper, snarare än att förorda vissa branscher”, säger han.

Han pekar på att kvalitetsbolag med stabila marginaler, låg skuldsättning och hög avkastning på sysselsatt kapital går bra nästan oavsett marknadsläge, men i synnerhet på svaga börser.

”Väljer vi sedan ut bolag där vinstförväntningarna gradvis justeras upp, så har vi två riktigt bra kriterier att utgå ifrån. Axfood, Kone och Sobi är tre bolag som hamnar högt på listan i detta hänseende.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig